София се премести с 29 места в тазгодишната класация на

...
София се премести с 29 места в тазгодишната класация на
Коментари Харесай

Какво превърна София във втория най-поскъпващ град в света?

София се реалокира с 29 места в тазгодишната ранглиста на Economist Intelligence Unit, която мери цената на живот в 133 града по света. Столицата на България към този момент се подрежда на 90 позиция, до момента в който единствено преди година бе на 119.

Този голям скок подрежда София като втория най-бързо поскъпващ за живеене града в класацията на английското издание. Пред него се подрежда единствено Нумеа - столицата на френската отвъдморска територия Нова Каледония, където неналичието на конкуренция движи цените нагоре.

В отчета на EIU Роксана Славчева, посочена като създател, разяснява, че растежът на цените в София е един от най-големите мотори на повишаването. Именно по-високите цени на храните движат и общата инфлация в страната, която през декември доближи 2,6% на годишна база.

Сред останалите поскъпващи артикули и услуги са цените на електричеството, ВиК услугите, топлофикация и други. Растат и цените в бранша отдих и просвета нарастват с към 4 %.

Рязко надолу

Един град, покрай България, пък регистрира максимален спад. Става въпрос за Истанбул, Турция, който се срутва с 48 позиции до 120. Основната причина, несъмнено, е спадът на лирата, която потъна през предходната година, както и високата инфлация, която през октомври 2018 година доближи 25,2%.

Москва и Стокхолм са измежду другите европейски градове, които падат в класацията - на 56 и 102 позиция надлежно.
 Кои са десетте най-скъпи и евтини градове в света?
Кои са десетте най-скъпи и евтини градове в света?

И къде е София?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР