София се моторизира, автомобилите се увеличават, пътниците в градския транспорт

...
София се моторизира, автомобилите се увеличават, пътниците в градския транспорт
Коментари Харесай

София: В колите - все повече, в автобуса - все по-малко

София се моторизира, колите се усилват, пасажерите в градския превоз понижават. Това демонстрират резултатите от анкета за напредванията в София, извършена при съставянето на План за устойчива градска подвижност.

От 2017 година с публичен превоз се придвижват 37% от респондените. За съпоставяне през 2011 година те са 44% и в броя им се следи забележителен спад.

Процентът на хората, придвижващи се с автомобил като водачи и пасажери, се е покачил с 1,2% - от 29,1% до 30,3%. Пешеходците също се усилват от 21,7% до 29,7%. Значително е нарастването при велосипедистите – от 0,1% до 1,7% за 2017 година, написа в. "Труд ".

От пътуванията единствено с публичен превоз най-използван е рейсът с 44,4%. Следван е от трамвая с 24,3%, метрото с 21,8% и тролейбуса с 9,6%.

От четирите типа публичен превоз единствено при метрото се следи нарастване от 2011 година, когато е заемало дял от 9,8%. Използването на рейса понижава с 50%, на трамвая от 26,8%, а на тролейбуса от 12,5%.

Анкетираните признават, че биха употребили градския превоз при някои усъвършенствания. Най-честият отговор е, че са нужни по-добри написания и по-кратки шпации на транспортните средства. Други отговори са по-нови транспортните средства, по-удобни връзки сред маршрутите и цената на билета да е съобразена с времето или дистанцията за пътешестване.

При въпрос по каква причина не се употребява велосипед, хората най-често показват огромните дистанции. Друг отговор е по справедливи аргументи като транспорт на багаж или здравословни положение, както и несигурността на напредване и не задоволително положителното положение на инфраструктурата.

По данни от ЦГМ от 2014 година линиите на наземния градски превоз, в които се возят над 15 хиляди пасажера на ден са 8 – 4 автобусни и 4 трамвайни. Най-натоварените тролейбусни доближават 12 хиляди пасажера дневно. Трамваите номер 5 и 7 даже надвишават 20 хил пасажера.

Другите 2 свръхнатоварени трамвая са 20 и 22. Всеки от четирите най-натоварени автобусни линии доближава до Югоизточна София, която не е обслужена от нито един трамвай, или до бул. Цариградско шосе. Линия номер 280 свързва Студентски град с Цариградско шосе и СУ, линия 204 – Ж.К. Дружба, Цариградско шосе, бул. България, Ж.К. Гоце Делчев, а линия 111 свързва двата най-населени жилищни комплекси в столицата – Младост и Люлин, като се движи по околовръстното. Четвъртият претрупан рейс е линия 72 – от Западен парк, през Орлов мост и Подуяне до хотел Плиска.

По данни за 2017 година метрото транспортира приблизително по 250 хиляди пасажера дневно или 7,6 млн. на месец. През работен ден ползваемостта минава 300 хиляди пасажера и доближава до 350 хиляди, а събота и неделя се употребява със приблизително към 40% по-малко.

Столицата ни има двойно повече коли на глава от популацията, в сравнение с Виена, сочат специалистите, които събират данни за правенето на визията за София за 50 години напред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР