София. СДВР работи по версията, че охранителят на крана, демонтиращ

...
София. СДВР работи по версията, че охранителят на крана, демонтиращ
Коментари Харесай

СДВР работи по версията, че охранителят на крана, демонтиращ паметника 1300 години България пред НДК е съпричастен към запалването му

София. Столична дирекция на вътрешните работи работи по версията, че охранителят на крана, демонтиращ паметника „ 1300 години България “, е съпричастен към запалването му. Това заяви шефът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Ивайло Иванов пред публицисти. По думите му 42-годишният надзирател сега се ревизира, само че към момента е обсъждан в качеството си на очевидец на случилото се. Според него причинителят е работил професионално, само че не и охранителят, защото очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди него. Ст. комисар Иванов добави, че към момента няма обвинени по случая. Той разясни, че е изработен първичен оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани доста сериозен брой чиновници. Той разяснява, че са конфискувани камерите от общинска полиция и на тях не е открито „ мятането “ на така наречен коктейл „ Молотов “. Ст. комисар Иванов добави, че това е наложило осъществяване на още един оглед в понеделни, с цел да може да се обясни повода на запалването. Той съобщи, че се отхвърля версията кранът да е разпален с бутилка, хвърлена извън загражденията. Ст. комисар Ивайло Иванов разяснява, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и причинителят е бил вътре зад загражденията. Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи добави, че е назначена денонощна полицейска защита до окончателния ремонт на паметника „ 1300 години България “. Ст. комисар Иванов съобщи, че все още другите версии, които се преглеждат, са за вандализъм или че казусът е обвързван с някои от протестиращите против демонтажа на паметника. От Българска социалистическа партия излязоха с позиция, че не одобряват опитите за подстрекателство, че стоят зад подпалването на крана. " Осъждаме всяка демонстрация на вандализъм и се надяваме причинителите да бъдат открити и да понесат отговорност ", се показва още в позицията на Българска социалистическа партия. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова разяснява пред публицисти, че палежът на крана за разглобяване на паметника пред НДК явно е тенденциозен. Според Фандъкова хората, които са го замислили и са го провели не са помислили по тази причина, че е можело да пострадат и хора. Фандъкова разясни, че палежът на крана до НДК няма да оскъпи махането на паметника „ 1300 години България “.
„ Фокус “ напомня: Кранът, който демонтираше паметника „ 1300 години България “ от пространството пред НДК, беше запален в 03.15 часа на 9 юли. Той бе изцяло погубен дружно с цялата командна система, по тази причина ще бъде сменен с различен. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че се работи по изясняване на събитията към палежа и разкриването на причинителите. Нанесените от палежа вреди са към 1 млн. лева До демонтирането на паметника се стигна откакто Столичния общински съвет реши да го направи. Решението датира от 2014 година, само че бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия създател. След дългогодишни разногласия преди дни Столичната община стартира премахването му. Плановете на общината са на мястото на " 1300 години България " да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, само че до оповестяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство. Срещу събарянето на паметника се оповестиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите, БСП-София и десетки жители. През юни се състоя се и митинг в отбрана на монумента.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР