София. Съветът на Европейския съюз одобри днес преговорния мандат на

...
София. Съветът на Европейския съюз одобри днес преговорния мандат на
Коментари Харесай

С посредничеството на Българското председателство бе одобрен преговорният мандат за новото споразумение със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

София. Съветът на Европейския съюз утвърди през днешния ден преговорния мандат на Европейски Съюз за бъдещото партньорство с Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Това се случи с дейното ходатайство на Българското председателство на Съвета, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).
“Европейският съюз би желал да модернизира своите връзки с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в новото съглашение след 2020 година Бихме желали да изработим документ, който да залага на правилата на устойчивото развиване, и да дава опция за реакция на новите световни действителности ”, разяснява ръководителят на Съвета, българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Захариева бе съпредседател на Съвместния министерски съвет на Европейски Съюз и Групата страни от АКТБ, който се организира в Ломе, столицата на Тогоанската република, на 31 май и 1 юни т.г. Българският първи посланик бе и главен докладчик и на 35-ото съвещание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от АКТБ и Европейския съюз, което се организира през вчерашния ден в Брюксел.
„ Европейски Съюз и АКТБ дружно съставляват ползите на 107 страни. Заедно ние играем значима роля в определянето на международния дневен ред и интернационалното съдействие. Ефективното и многостранно съдействие е единственият метод да отговорим на актуалните провокации и да подсигуряваме мир, непоклатимост, съблюдаване на човешките права и главните свободи, както и почитание към правилата на демокрацията “, сподели още министър Захариева.
Очаква се през есента да осведомен договаряния по новото съглашение, известно като Пост-Котону, с мандата, който бе утвърден през днешния ден.
Текущото съглашение за партньорство АКТБ—ЕС така наречен Споразумение от Котону (по името на eдноименния град в Бенин, където е подписано), изтича през 2020 година То задава общата рамка на връзките на Европейски Съюз с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Негова цел е намаляването и в последна сметка изкореняването на бедността, както и оказването на принос за последователното консолидиране на страните от АКТБ в международната стопанска система. В основата на съглашението стоят 3 стълба:
* съдействието за развиване
* икономическото и комерсиалното съдействие
* политическото измерение
Действието на съглашението от Котону ще изтече през февруари 2020 година
Европейски Съюз подкрепя стратегии и начинания, които обезпечават изгоди на доста страни от групата на страните от АКТБ. Съюзът има и стратегии за районен стопански напредък и развиване за съответни райони в АКТБ. Повечето планове се финансират посредством Европейския фонд за развиване (ЕФР). Тези средства не са част от общия бюджет на Европейски Съюз. Те се ръководят посредством вътрешно съглашение сред страните членки, заседаващи в границите на Съвета. Единадесетият ЕФР, признат през 2013 година, обгръща интервала от 2014 година до 2020 година и включва общо 30,5 милиарда евро.
Миграцията е значим аспект на връзките сред Европейски Съюз и АКТБ. Рамката за съдействие в тази област е открита в член 13 от Споразумението от Котону. Този член включва разпореждания, свързани с подобряването на изискванията в страните на генезис и на директно прекосяване, законната миграция и връщането на противозаконни имигранти.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР