София. Със строителство у нас се занимават около 20 000

...
София. Със строителство у нас се занимават около 20 000
Коментари Харесай

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Със строителство у нас се занимават около 20 000 фирми, в Камарата са вписани само 5 100

София. Със строителство у нас се занимават към 20 000 компании, в Камарата са вписани единствено 5 100. Разбирате какъв е мащабът, върху който се упражнява строителна активност с нерегламентирани структури, които не имат съответните експерти и подготовка и обектите, които се извършват от тях, доста постоянно са отвън данъчното облагане и закони. Това сподели на конференция изпълнителният шеф на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Мирослав Мазнев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Сивият бранш при нас не може да бъде проучен по този начин, както мерят по кофите какъв брой цигари са с бандерол и какъв брой не са. Затова статистиката е доста относителна “, уточни инж. Мазнев. „ Камарата не е панацея, само че следи за компаниите - какъв състав имат, какви референции получават и по какъв начин работят “, означи той.
„ В България нашите огромни обекти в забележителна част се извършват от дребни и междинни компании. Чуждите компании не могат да плануват и разчитат на този запас, до момента в който не се свържат с българските. Това е главната причина заради която гледат с преднамереност и се стараят да отстранят по-големите компании за тяхното заменяне “, разяснява инж. Мазнев. По думите му спрямо останалите някогашни социалистически страни България е запазила един мощен строителен бранш. „ Ние работихме с непознатите компании и продължаваме да работим с тях, само че да сте виждали немски служащи или други? Те идват единствено с консултантски действия или просто продават своите референции, които утежняват нашата стойност. Затова строителният бизнес ще бъде спънка в техните очи. Той потвърдил своите благоприятни условия и дано да ни кажат тези европейски страни, които скачат, че в България не могат работят техни компании – какъв брой български компании и са пуснали и спечелили публични поръчки в тези страни “, разяснява той, като означи, че обектите, които се извършват от български компании са не по-качествени от тези на непознати.
„ Става въпрос за доста пари – от там нататък може би моралът и скрупулите за някои хора наподобява по различен метод. Ние съжаляваме единствено за едно – че българи и още повече политици се подават на тази нотка и са склонни със своята изява, която цели на първо място популизъм и събиране на гласове, да сътвори отрицателна визия освен в България, а в Европа. Вие знаете какво значи един сигнал в Европа, когато се каже – парите, които дават, се крадат, доста повече са, в сравнение с са нужни, с тях се строи некачествено. Големият риск е да бъдат спрени тези пари – и те ще бъдат спрени не за тези, които побутват към тези дейности, а за компаниите, на хората, които с труда си изкарват заплатите си “, уточни още инж. Мазнев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР