София. Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на

...
София. Само преди дни при тазгодишните мащабни археологически разкопки на
Коментари Харесай

Открита е уникална археологическа находка от античния и средновековен град Мисионис до Търговище

София. Само преди дни при тазгодишните огромни археологически разкопки на античния и феодален град Мисионис, водени от търговищкия археолог Стефан Иванов и с научния контрол на проф. Николай Овчаров, се попадна на поредна неповторима находка. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров . Става дума за хубав сребърен пръстен от 14 век. Той е отлят и съставлява куха касета, по чиято предна страна се вижда декорация с гранулация. Околовръст се виждат 8 заоблени издатъци. Много е забавно, че от едната страна на единия от тях се следи съвсем незабележима дребна дупка.

„ Това щеше да остане единствено една забавна находка на средновековната българска бижутерия, в случай че нямаше една забележителна специфичност. Този пръстен е безусловно близнак на един открит преди 8 години монумент, открит от археолозите във значимата средновековна цитадела Калиакра. Разликата е, че първият е от бронз и че съвсем невидимата дупчица там се намира сред два от издатъците “, съобщи професорът.

След излизането на пръстена от Калиакра, той се трансформира в една от сензациите на 2013 година А ето и повода за това, както я показва тогава неговият изобретател – доцент Бони Петрунова, през днешния ден шеф на Националния исторически музей. Предаваме известието по емисията на Дарик радио от 20.08.2013 година:

„ Пръстен-убиец от 14 век откриха на нос Калиакра
Пръстен със специфична празнина за скрита отрова от края на 14 век откриха археолозите при разкопките на нос Калиакра. Разтърсващото изобретение е неповторимо по рода си. Това е първият пръстен за осъществяване на убийства, намиран в миналото освен на нос Калиакра, а и в България, заяви доцент доктор Бони Петрунова, през днешния ден шеф на Националния исторически музей.
Пръстенът е от бронз и съставлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Самата касета е куха и пригодена по този начин, че вътре да може да се изпълни с отрова, която да се изсипе напълно незабележимо в чаша. Сензационната находка е открита на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство, сподели още Бони Петрунова. „ Нямам никакво подозрение, че дупката е съзнателно сложена и пръстенът е носен безусловно на дясната ръка, тъй като дупката е направена по този начин, че тъкмо като се придържа с пръст, отровата може да се изсипе в дадения миг. Естествено, той не е носен непрестанно на пръста, той се е слагал при избрани цели и нужда ”, съобщи ръководителят на изследванията. Находката е директно доказателство, че още през 14 век са осъществявани убийства, евентуално с политически темперамент, благодарение на употребяваните по това време токсини. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски връзки.
Според Бони Петрунова, най-голяма е вероятността пръстенът да е обвързван с спора сред Добротица и неговият наследник Иванко Тертер, защото е известно, че те са били със мощна ненавист между тях. Това е най-старият случай на потвърдено серийно ликвидиране. С това се изясняват доста от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра измежду благородници и аристократи, близки до диктатор Добротица. “

Дали и сребърният пръстен от Мисионис не е имал сходно предопределение? Това е въпрос, на който ще дават отговор бъдещите изследвания. Във всеки случай би трябвало да се напомни, че средновековният град край Търговище е бил съществена, богата и значима цитадела на подстъпите на столицата на Второто българско царство Търновград. Вече под звучното българско име Косово той е маркиран от турските хронисти като последна бариера пред османските пълчища, водени от великия везир Али паша. Комендантът на крепостта уверено се отхвърля да се съобщи и декларира, че не ще се отхвърли от своя стопанин цар Иван Шишман и от Христовата религия. Поради това твърдината е завладяна след тежка блокада и е разграбена и опожарена.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР