София. С тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя

...
София. С тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя
Коментари Харесай

София: България и Македония отбелязаха 147 години от рождениетo на Гоце Делчев

София. С тържествената гала по поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев бяха маркирани 147 години от рождението му, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . На част от събитието бяха и представители на Националната гвардейска част.
На церемонията участваха министърът на културата на България Боил Банов и на Македония Асаф Адеми. Събитието почете и зам.-кметът по просвета на София Тодор Чобанов.
Гоце Делчев е изтъкнат деятел на националноосвободителното придвижване в Македония и Одринско, идеолог, пълководец и уредник на ВМОРО. Той е роден на 4 февруари 1872 година в Кукуш. Завършва гимназия в Солун, след което става юнкер във Военното учебно заведение в София, откъдето е изключен поради възгледите си. След това учителства в Ново село, Щипско, и в гр. Банско. Става деен деятел на ВМОРО от 1894 година, когато се свързва с Д. Груев, един от създателите на организацията. По образеца на Левски постанова концепцията за вътрешна мрежа от революционни комитети, става основател за създаване на четническия институт като въоръжена мощ на ВМОРО.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР