София. С празнични литургии във всички храмове на страната православната

...
София. С празнични литургии във всички храмове на страната православната
Коментари Харесай

Православните християни почетоха свети Мина

София. С празнични литургии във всички храмове на страната православната черква уважи паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. Празникът на свети Мина - боец, настойник на фамилията, сираците и бездомните, страж на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите, се празнува всяка година на 11 ноември.
В София по традиция той бе маркиран с огромна церемониалност в Обрадовската света обител „ Св. вмчк Мина ” – единственият манастир у нас с името на светеца. Архимандрит Василий - протосингел на Софийска епархия, оглави светата литургия за празника. В манастира се намира и чудотворна икона на светеца, пред която и тази година се поклониха стотици вярващи. Чудотворната икона на свети Мина е нарисувана от съветския художник Михаил Малецки, на който светецът се явил на и поискал да бъде нарисуван. Тя е донесена в манастира при започване на 1950 година За „ Фокус “ богословът Костадин Нушев описа, че иконата притегля доста вярващи освен на храмовия празник, само че и във всеки неделен ден по време на неделната света литургия. „ Много пъти е засвидетелствано чудотворството ѝ посредством изцелението на доста от прибягващите със мощна религия и гореща молитва вярващи “, уточни той. По думите му манастирът е един от духовните центрове, с помощта на което вярата на българските православни християни е била непокътната през годините.
В храм „ Св. Мина ” в столичния квартал „ Модерно предградие ” празничната света литургия бе управлявана от Тивериополския свещеник Тихон, а в пловдивския храм „ Св. св. Петър и Павел ” архиерейска света литургия бе отслужена от Пловдивския митрополит Николай. Църквата „ Св. вмчк Мина ” в Кюстендил също означи храмовия си празник с богослужението на архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия иконом Генади Генадиев. Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейска света литургия в храм „ Св. вмчк Мина ”. Храмът, носещ името на светеца-мъченик, е най-новата черква във Враца, открита и осветена през май 2013 година
Вярва се, че свети Мина е настойник на всички, които са си изгубили нещо, оказва помощ им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Той е и врач, по тази причина доста национални лечители, знахари и екстрасенси го тачат. Свети Мина е настойник на дамите и поради това към него са ориентирани молитвите им за здраве в дома и за чеда. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята. Закрила от свети Мина чакат и воините, тъй като в миналото светецът бил фамозен и самоуверен боец.
На този ден се почитат и други двама мъченици - Виктор и Викентий. Виктор е бил боец, потърпевш при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която участвала на неговите премеждия, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя почнала гръмко да слави подвига на светия страдалец и сама дружно с него се удостоила с мъченическа гибел. Св. Викентий бил дякон. Той потърпевш за вярата си в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР