София. С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се

...
София. С понижаване на температурите потреблението на електроенергия традиционно се
Коментари Харесай

ЧЕЗ: Призоваваме за разумно потребление на електроенергия, тъй като през зимните месеци се отбелязва ръст от 30 - 40% спрямо потреблението през септември

София. С намаление на температурите потреблението на електрическа енергия обичайно се покачва. Статистиката демонстрира, че през зимата потреблението на електрическа енергия отбелязва растеж от 30 - 40% по отношение на потреблението през септември. Това се отразява и върху размера на месечните фактури, оповестиха от пресцентъра на ЧЕЗ „ Електро България “ .

Изследвания сочат, че 70% от сметката за електрическа енергия на четиричленно домакинство през интервала декември – февруари е за отопление и стопляне на вода, а останалите 30% се разпределят сред готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

Тъй като потреблението е главен фактор при образуване на сметката за ток, „ ЧЕЗ Електро България “ АД приканва към рационално ползване и използване на ограничения за енергийна успеваемост. Съветите в тази посока, с изключение на със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с смяна на навиците и метода на мислене.

Някои от дейностите не изискват нито специфични старания, нито закупуването на нови уреди, само че сигурно водят до по-голям надзор на разноските за електрическа енергия в семействата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се реализиран с понижаване на температурата в пространствата с 1 градус. Това ще намали потреблението на ток с до 10%. Разходите за затопляне на вода ще се понижат също с до 10%, в случай че температурата на нагревателя се намали от 60°C на 55°C. Използването на енергийно ефикасни лампи, прането на облекла на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се употребяват, са част от ограниченията, изискващи дребни или никакви вложения, които също водят до понижаване на месечните сметки за ток.

Полезна информация и други практични препоръки за икономисване на сила в дома са оповестени на корпоративния уеб страница www.cez.bg, в раздел „ За клиента “, секция „ Енергийна успеваемост “ и във фейсбук-профила на „ ЧЕЗ Електро България “ АД на @cezelectrobg.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР