София. С пълно единодушие Националният съвет за социално включване одобри

...
София. С пълно единодушие Националният съвет за социално включване одобри
Коментари Харесай

Над 30 000 хора с увреждания и възрастни ще получат услугите личен асистент и патронажна грижа

София. С цялостно единогласие Националният съвет за обществено включване утвърди Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2018-2021 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на труда и обществената политика . Заседанието бе управлявано от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. Основната цел на документа е да се усъвършенства качеството на живот и опциите за обществено включване на хората с увреждания и възрастните хора посредством обезпечаване на мрежа от услуги и ограничения за поддръжка в общността и домашна среда, сподели заместник-министър Росица Димитрова при представянето на проекта. Приоритетни целеви групи включват хората с умствена назадничавост и с психологични разстройства, лицата с разнообразни форми на деменция, възрастните, които не могат да се обслужват сами, както и трайно настанените в държавните психиатрични лечебни заведения.
В проекта се планува на регионално равнище да бъде развита патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа. Предвидено е обезпечаването на средства за транспортни разноски за даването ѝ. Ще продължи и предлагането на обществени услуги в домашна среда – персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент. Чрез тези две действия ще бъдат подкрепени над 30 000 лица. В документа е написано, че до 2021 година би трябвало да се закрият 10 профилирани институции за лица с психологични разстройства и с умствена назадничавост, които са с най-лоши условия за живот. От тях ще бъдат изведени към 750 души, за които ще бъде обезпечена качествена грижа и поддръжка в нови услуги в общността.
В идващите четири години се планува построяването на 100 нови обществени услуги за над 2100 консуматори. Сред тях са 68 центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, дневни центрове и центрове за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и с умствена назадничавост. До 31 януари 2018 година Агенцията за обществено подкрепяне и Националното съдружие на общините в България ще изготвят карта на обществените услуги, които ще бъдат построени в страната.
Планът включва и ограничения за повишение на квалификацията на новите екипи от обществени служащи. Те ще вършат подбора и оценката на потребителите, които ще бъдат изведени от профилираните институции и настанявани в новоизградените обществени услуги. Планът ще се осъществя с финансиране от държавния бюджет и от оперативните стратегии „ Развитие на човешките запаси “ и „ Региони в напредък “. Предстои документът да бъде разискван от Министерския съвет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР