София. С четири ремита и шест победи приключи шахматната среща

...
София. С четири ремита и шест победи приключи шахматната среща
Коментари Харесай

С 4 ремита и 6 победи приключи шахматната среща на световния шампион Анатолий Карпов с отбора на Прокурорската колегия към ВСС

София. С четири ремита и шест победи завърши шахматната среща на международния първенец Анатолий Карпов с тима на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет. Карпов организира сеанс на едновременна игра на 10 дъски с двама членове на Прокурорската гилдия, следователи, млади очаквания на Шахматен клуб „ Левски “ и изявени спортисти. В шампионата участваха Ясен Тодоров и Румен Георгиев – членове на Висш съдебен съвет, Румен Киров– следовател, и Владимир Гюров – експерт-криминалист от Националната следствена работа, Любомир Георгиев и Петър Калчев от Следствения отдел при СГП, Надя Тончева – първенец на България до 12 години и Константин Георгиев – вицешампион на страната до 10 години, боксьорът Кубрат Пулев и футболистът Христо Йовов. Съдия на срещата бе Мария Тончева – член на Управителния съвет на Шахматен клуб „ Левски “. Сред гостите на събитието бяха Димитър Узунов – представляващ Висш съдебен съвет, Незабравка Стоева и Даниела Костова – членове на Съвета, публицисти и фенове на шаха.
Събитието бе проведено от Прокурорската гилдия като продължение на самодейността за предварителна защита на детската престъпност посредством разпространение на шаха.
Главният прокурор на България Сотир Цацаров при откриването на срещата съобщи, че Карпов не е имал загуба в България от 1981 година и насочи благопожелание за почтено показване на магистратите и спортистите, участващи в шампионата. Ясен Тодоров насочи одобрение от името на Висш съдебен съвет и Прокурорската гилдия. Той връчи на Карпов плакет „ 25 години Висш съдебен съвет “ и сувенири. Тодоров подчертава на посланието на самодейността „ за повече деца в спортните зали, площадки и пред шахматните дъски, вместо в правосъдните зали “. Предвид настоящата обстановка в света и опасността от тероризъм, той напомни мотото на Карпов от времето, когато беше настоящ международен първенец „ Спортът за един кротичък свят “.
От своя страна Карпов съобщи, че България има впечатляваща шахматна традиция и като любител-филателист напомни, че първата пощенска марка, отдадена на шаха, е отпечатана у нас. Той показа персонални усещания от визитата си в страната и желание да открие нови шахматни клубове и школи, с изключение на тези в Албена, Поморие и София.
Сотир Цацаров разгласи, че с Карпов са разискали една концепцията за основаване на шах клубове в местата за отнемане от независимост.
Шахматният сеанс продължи към час, като едновременната игра приключи с резултат 8:2 за Карпов.
Боксьорът Кубрат Пулев разяснява, че в случай че се срещне с Анатолий Карпов в Германия, може би ще го бие на шахбокс. „ Горе-долу все едно той да играе бокс с мен. Същото нещо. Но доста добра отбрана има и просто блокира. Не виждам пролуки. Нямаше по какъв начин да продължим. Затова му предложих реми и той се съгласи кавалерски. Не ми е ден в шаха, другояче може би щях да се оправя по-добре, само че живот и здраве ще го изчакам още някоя година и ще го удрям “, съобщи Пулев.
Попитан какво значи за него присъединяване му в една такава самодейност, той разяснява че е значимо, тъй като това е една огромна игра. „ Мотото, под което тук е срещата и самодейността се организира, е децата да не се занимават с нелепости, а със спорт. Максимално да се лимитират хулиганските прояви на младежите, а да седят в залите и да упражняват, тъй като и в другите страни хората спортуват повече, в сравнение с българите. Това ми е наблюдението “, добави той.
Пулев разяснява и това, че за една година е играл два пъти със международен първенец по шах – Топалов и Карпов, като съобщи: „ Топалов май го бих. Реми ли беше отново? Ами значи за мен това е огромна чест да застанеш против такива хора, светила в шаха. Това в действителност е огромно наслаждение. Шаха го играя като занимание. Никога не съм чел, не го играя професионално. Да се изправиш против такива светила, в действителност е огромно наслаждение. Предложих му и шахбокс да играем, само че сподели, че тук в България това не е публикувано, а единствено в Германия “.
Отбелязани бяха следните персонални резултати:
Анатолий Карпов – Надя Тончева 1/2:1/2
Анатолий Карпов – Константин Георгиев 1/2:1/2
Анатолий Карпов - Румен Георгиев 1:0
Анатолий Карпов – Румен Киров 1/2:1/2
Анатолий Карпов – Владимир Гюров 1: 0
Анатолий Карпов – Петър Калчев 1: 0
Анатолий Карпов – Любомир Георгиев – 1: 0
Анатолий Карпов – Ясен Тодоров 1: 0
Анатолий Карпов – Кубрат Пулев 1/2:1/2
Анатолий Карпов – Христо Йовов 1: 0
Срещата сред феновете на шаха и Анатолий Карпов е проведена със съдействието на Ясен Тодоров, член на Висш съдебен съвет, ръководител на Комисията по професионална нравственос към Прокурорската гилдия, който бе измежду главните уредници на извършената през декември 2016 година шахматна среща с българския гросмайстор и международен първенец по шах Веселин Топалов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР