София. С Бяла книга на висящите проблеми“ на гражданите омбудсманът

...
София. С Бяла книга на висящите проблеми“ на гражданите омбудсманът
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова отчете 3 години на поста с Бяла книга на проблемите на гражданите

София. С Бяла книга на „ висящите проблеми “ на жителите омбудсманът Мая Манолова регистрира три години от встъпването си на поста. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана . „ Днес е време за разбор, време за равносметка, тъй като преполовихме мандата. Признавам, че изкушението пред мен и пред моя екип беше огромно да представим през днешния ден един календар на триумфите, в който да включим нашите дребни и огромни победи в полза на българските жители, само че въпреки това си дадохме сметка, че нерешените проблеми са доста, че има доста дела, които сме почнали и не сме довършили и че има доста работа, която хората чакат, че би трябвало да свършим. За това по-честното отношение е вместо календар на триумфите да представим Бяла книга на нарушените права и на нерешените проблеми на българските жители, в която да включим всички тематики, които сме определили като първостепенно значими за българските жители и за техните права “. С тези думи омбудсманът аргументира решението си да показа Бялата книга на неразрешените проблеми на хората. Тя дефинира в три пункта облика на институцията, която е съумяла да построи дружно с екипа си – надпартийна, неделяща хората на „ леви “ и „ десни “, или „ сини “ и „ червени “, работеща, транспарантна и ефикасна, към която хората се обръщат с увереност, че ще им бъдат решени проблемите.
Във всеки лист на символичната Бяла книга, Мая Манолова описа за работата си по някоя идея, която следва да довърши. Така преди всичко измежду нерешените проблеми на хората омбудсманът открои този с „ отдавнашния й съперник – „ Топлофикация София “, които на прага на отоплителния сезон и поради по-високите сметки, които ще заплащат хората, сдружение продължава да се отнася високомерно и неуважително.
„ Факт е, че успяхме да променим някои неща в отношението на монополиста към столичани. Например, към този момент не е толкоз честа процедура осъждането за толкоз дребни задължения, без да бъдат предизвестени, не се натрупат спомагателни такси върху главното обвързване, тъй като успяхме да се оправим и с юрисконсултските хонорари, те са 6 пъти по-ниски. Но по този начин или другояче жителите ще заплащат с 16% по-скъпи сметки, в това число и тези, които не употребяват парно “, акцентира Манолова.
Тя добави, че сградната апаратура се дефинира по една необяснима, неразбираема и лишена от логичност методика и „ Топлофикация София “ към този момент трета година не извършва правосъдно решение да даде информация за наказаните жители и за събраните средства от тях през 2015 година, посредством юрисконсултски хонорари.
Една от челните страници в Бялата книга на Манолова бе отредена за арбитражните съдилища.
„ Победите и положителните вести се не помнят бързо. Но с помощта на акцията, която водихме с моя екип и измененията, които бяха направени над 120 000 български жители годишно, които биваха наказани от арбитражните съдилища, към този момент са свободни от този рекет, защото арбитражните съдилища имат експлицитна възбрана да съдят жители по потребителки разногласия “, сподели омбудсманът.
Тя подчертава обаче, че макар измененията арбитражите не престават да осъждат общините и по този начин източват обществен запас.
По думите й единствено четирите арбитража на работодателските организации работят на доста високо ново и по разпоредбите, имат дълга история, а арбитрите им експертиза и престиж.
„ Направихме информация в Министерство на правораздаването – няма нито една инспекция на трибунал, няма нито едно издадено наказателно разпореждане, нито една наложена санкция, нито една рекомендация или напътствие, които да са отправени към арбитражни съдилища, което значи, че ние сме длъжни още веднъж да се намесим, с цел да защитим българските общини. Ще предложа на депутатите в Народното събрание, на правната комисия, да разиска опцията за промени, като се даде опция за анулация от страна на Върховен касационен съд на несъответстващи арбитражни актове, засягащи общините “, посочи публичният бранител.
Други значими дела, които не са придвижени и заемат идващите страници от Бялата книга на омбудсмана, са колекторските компании, които „ без правилник тормозят жителите “, компаниите за бързи заеми, които „ нарушават закона, посредством способи, с които заобикалят правни правила “.
„ Има една специфична бяла страница отдадена на банките. Имаме доста сериозен прогрес по изработването на оферти за това по какъв начин да бъдат лимитирани свръхправомощията на банките в правосъдната фаза против български жители. България е единствената страна в Европа, в която банките имат такава привилегия – да осъждат жители въз основа на сметки, които те са показали “, сподели още Манолова.
Омбудсманът добави, че продължава работата за цялостна промяна в обществената система с изработването на законите за хората с увреждания, че ще търси отговор защо се харчат парите от така наречен екотакси, че макар акцията за освобождение от Данък добавена стойност на дарените храни смяна няма, тъй като всеки лук, яйце или други артикул би трябвало да се маркират.
От изнесените данни стана ясно, че близо 100 000 души са потърсили подпомагане от институцията на публичния медиатор за интервала 20 октомври 2015 година - 20 октомври 2018 година 35 282 са постъпилите тъжби, а 32 893 завършените за същия интервал от екипа на Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР