София. Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител

...
София. Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител
Коментари Харесай

Земетръсна активизация продължава повече от 40 дни източно от Курилските острови

София. Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Нощес, 3 минути след среднощ локално време, Курилските острови Итуруп, Шикотан и Кунашир бяха ударени едва от земетресение с магнитуд 5.5 и източник на дълбочина 50-55 километра (оценки на Американски геоложки изследвания и Европейски сеизмологичен център). Курилските острови са част от пръстен на тектонска неустойчивост, ограждащ Тихия океан. Епицентърът на земетресението е в област на поглъщане на тихоокеанската мегаплоча под Охотската микроплоча (част от Евразийска мегаплоча). Локализиран е източно от село Буревестник, на към 110 километра (км) и от Курилск на 125 км (селища на остров Итуруп); от тези селища има информация за усетени разтърсвания. Предполага се, че земетресението е усетено от неспящи и в други села на остров Итуруп – Горячие Ключи, Горний, Рибаки, Рейдово, където интензивността би трябвало да е била от III-IV степен, както и напълно едва – от II-III степен на островите Шикотан (в село Крабозаводское) и Кунашир (в село Маяк Ловцова). Тревога за заплаха от цунами не е обявявана. Щети няма. От сахалинския филиал на Единната геофизична работа на РАН оповестяват за слаб второстепенен трус в 3:32 часа през днешния ден, още веднъж на дълбочина 55 км и с епицентър към 110 км източно от Итуруп.
Сеизмична активизация източно от Южно-Курилските острови се записва в продължение на повече от 40 дни на дълбочини сред 50 и 150 км и област на епицентрите с размери 230-240 км редом на островната ориентировка и към 100 км в напречно направление. Четири от земетресенията са с магнитуд над 5. С оптималната мощ измежду тях е събитието през тази нощ – магнитуд 5.5. В околните месеци на тази година в региона са генерирани и трусове от плитки източници (на към 10 км под морското равнище): рой от трусове с магнитуди не превишаващи 4.2 се изяви за една седмица през месец август в североизточна посока, а в продължение на 12 дни през октомври-ноември поредност от земетресения се осъществя северно от остров Кунашир в едно прекомерно плътно пространство.
Огнището на земетресението с оптималната мощ (магнитуд 5.5) в тихоокеанските покрайнини на южните Курилски острови, станало тази нощ, се намира на към 100 км в югозападна посока от източника на мощно земетресение от 1963 година. Магнитудът на тогавашното земетресение се прави оценка на 8.5. То е провокирало цунами, като локалната вълна била с височина 4.5 метра и вълнението достигнало бреговете на Япония, Хавай, Канада, Съединени американски щати и Мексико. Още по-висока – 15 метрова вълна се появила в западната част на Северния Тихи океан от афтершок с магнитуд 7.8, станал една седмица по-късно. Друго мощно земетресение в района на сегашната земетръсна интензивност става през 1994 година на дълбочина единствено 3 км по ската на тихоокеанската плоча. Магнитудът му е 8.3, а епицентърът му на 120 км в изток-североизточна посока от епицентъра на днешния трус. Неговата мощност също поражда цунамна вълна с височина над 5 метра в Южно-Курилск и към 3.5 метра в Ханазаки на остров Хокайдо. От земетресението умират 10-12 души, ранените са 242-1742 съгласно разнообразни източници, а 1200 души остават без покрия. След 4 дни се осъществя афтершок с магнитуд 7.1.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР