София. Розопроизводството е един от секторите, за които е имало

...
София. Розопроизводството е един от секторите, за които е имало
Коментари Харесай

Заместник-министър Гечев: МЗХГ търси финансови възможности за подпомагане на сектор „Розопроизводство“

София. Розопроизводството е един от секторите, за които е имало индикации, че ще бъдат проблематични. Това съобщи на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с розопроизводители и розопреработватели. Той акцентира, че все още в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) няма никакви средства по схемите за заплащания. Това оповестиха от пресцентъра на МЗХГ . " Разполагаемите бюджети са изчерпани, те са изхарчени по схемите de minimis, само че ще търсим всевъзможни благоприятни условия, с цел да подпомогнем бранша ", увери заместник-министър Гечев.

Той уточни, че тези артикули са скъпи, за това и попадат измежду рисковите. „ По отношение на вноса на розово масло ще желаеме второстепенен надзор от Национална агенция за приходите. Целта е да бъде изсветлен секторът “, сподели още Гечев.

Участниците в срещата бяха единомислещи, че има съществуване на сериозен дисбаланс сред търсене и предложение на розовото масло в народен и интернационален аспект. Производството на розово масло надвишава два пъти потреблението, което поражда съществени остатъци, а това от своя страна води до неспособност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

Кризата от COVID-19 засегна бранша съществено и българските розопроизводители изпитват усложнения с реализация на продукцията. МЗХГ със угриженост следи обстановката в сектора и търси оптимални вероятни разновидности за подкрепяне на розопроизводителите. Целта е опазване на работната ниша и да се защитят всички участници в това произвеждане, стана ясно от думите на заместник- министър Явор Гечев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР