София. Ролята на европейските макрорегионални стратегии за постигане на устойчиво

...
София. Ролята на европейските макрорегионални стратегии за постигане на устойчиво
Коментари Харесай

Европейските макрорегионални стратегии за устойчиво развитие бяха фокус на срещата между председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от ЕС

София. „ Ролята на европейските макрорегионални тактики за реализиране на стабилно развиване, сигурност и непоклатимост “ беше третата тематика, която разискаха на срещата си в София ръководителите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на страните от Европейски Съюз в София. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и Национален координатор за Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район Деница Николова уточни, че националните парламенти могат да допринесат за одобряването на макрорегионалните тактики като значим инструмент за доближаване. Това разгласи по време на конференцията заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова. Тя показа пред участниците смисъла на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район.
Целта на тактиката е да сплоти напъните на заинтригуваните страни, предоставяйки им средство за създаване на район на сигурност, благополучие и правдивост. По думите на Николова един от фокусите на тактиката е развиването на културно-историческото завещание и туризма в района.
В изявлението си посланикът за района на Балтийско море на Министерство на външните работи на Естония Раул Малк означи, че прави оценка, че Българското председателство и Срещата на ръководителите на комисиите по европейски въпроси на страните от Европейски Съюз отделят внимание на тематиката за макрорегионалните тактики. Европейската тактика за Балтийско море покрива няколко формати на районно съдействие – има Съвет на прибалтийските страни, конструкция за морско съдействие и няколко работни групи, свързани с другите сфери на активност.
Раул Малк означи, че концепцията за пораждане на Стратегията за Балтийския район, която е най-старата сходна тактика, се заражда точно в Европейския парламент. Всички страни, които вземат участие, са страни-членки на Европейски Съюз, обединени от желанието си да работят за това Балтийско море да бъде приведено в положително екологично положение, акцентира той. Наблюденията през миналите години демонстрират, че продължава замърсяването на Балтийско море, само че с по-бавна скорост, в сравнение с това се е случвало в предишното, посочи Раул Малк.
Стратегиите играят значима роля за реализиране на дълготрайните политики, акцентира Раул Малк. Според него би трябвало по-добра интеграция на макрорегионалните тактики в по-големия подтекст на тактиките и политиките на държавите-членки на Европейски Съюз. Имаме добър разговор с стратегиите за районно съдействие, уточни той.
Началникът на отдел „ Регионално съдействие и организация за сигурност в Европа в Европейската работа за външна активност “ Адроне Перкаускине означи, че създадената от Европейския съюз Черноморската синергия е главният принос на Съюза към районното съдействието в региона, дълготрайна самодейност, която добавя двустранните и секторни действия на Европейски Съюз. Инициативата е приобщаваща, гъвкава и отворена за присъединяване към всички страни от района, уточни Адроне Перкаускине и добави, че поощряване на доверието и районният разговор са в основата на тази тактика. По думите ѝ геополитическият пейзаж на " Черноморието е неповторим, има най-различни мрежи с разнообразни ползи, стремления и взаимоотношения, само че, без значение от провокациите, е реализиран прогрес по линия на осъществяването ѝ посредством на практика планове от голяма важност за жителите в района. Сред тях са програмата за възстановяване на екологичния мониторинг в Черно море и програмата за трансграничното съдействие в Черноморието, която удвои бюджета си за интервала 2014 – 2020 година и доближи близо 44 млн. евро. Напредъкът за осъществяване на Черноморската синергия не е толкоз огромен, колкото ни се искаше, има значителен, неосъществен капацитет в този район ", уточни Адроне Перкаускине.
Общи провокации можем да позволяваме посредством съдействие, акцентира тя и добави, че би трябвало да се вземат под внимание поуките от другите тактики и да се ползват най-хубавите практики.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР