София. Редуциране с близо 50% на платените републикански пътища, намаляване

...
София. Редуциране с близо 50% на платените републикански пътища, намаляване
Коментари Харесай

МРРБ предлага близо 6000 км платени републикански пътища

София. Редуциране с близо 50% на платените републикански пътища, понижаване на тол таксите за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона и нулеви ставки за постоянните автобусни линии. Това бяха част от обсъжданите тематики на първото съвещание на Обществения съвещателен съвет за въвеждане на тол системата под управлението на заместник-регионалния министър Николай Нанков, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството . В него участваха над 30 представители на институции и специалисти от браншови организации в транспортния и комерсиалния бранш. Разговорите ще продължат на 16 юли, за когато беше планувано второто съвещание на съвета.
Министерство на регионалното развитие предложи на превозвачите обсегът на платената републиканска пътна мрежа да е към 5900 км, близо 6000 автомагистрали, първи клас и отчасти втори клас пътища. " Технически с електронната система ще бъдат покрити всичките 10 800 км пътища, както е заложено в заданието за построяването на инфраструктурата на системата – стационарните контролни точки с камери и датчици, построена по трасетата отвън обсега на таксуването с тол, няма да стои неизползвана. А ще е в помощ при премерване на натоварването на оси, извънгабаритните товари, както и за контролните цели на Пътна полиция, която ще има опция да наблюдава междинна скорост на придвижване и прочие ", изясни Нанков.
Министерство на регионалното развитие приема причините на превозвачите от такси да бъдат освободени третокласните пътища. Затова цените на тол таксите ще бъдат модифицирани и ще са разнообразни съгласно класа на пътя – автомагистрала, първи или втори клас. Таксите ще имат друга ставка и съгласно категориите на транспортните средства според от тонажа им, броя на осите и екологичния им клас. Логиката на тарифирането е който по-малко замърсява въздуха, тъй като е с по-висок екологичен клас, и по-малко износва пътната настилка, тъй като е по-лек, да заплаща по-малко.
Днес Министерство на регионалното развитие предложи няколко разновидността на цени, които още веднъж ще бъдат модифицирани. Но да вземем за пример за най-масовия тежкотоварен транспорт - ТИР с тегло над 12 тона и повече от три оси, в случай че е клас Евро 01 или Евро 02 би плащал 39 ст. на километър за прекосяване по автомагистрала или път първи клас. Съответно, в случай че е клас Евро 03 и Евро 04 – 36 ст. на километър, клас Евро 05 – 33 ст. на километър, и клас Евро 06 – 26 ст. на километър.
Прогнозите след редуцирането на обсега и размера на цените са за към 600 млн. лева доходи от тол такси за първата година от въвеждането ѝ. Заедно с постъпленията от над 250 млн. лева от електронни винетки, общо годишният доход от електронната система за събиране на пътни такси се обрисува да е над 850 млн. лева
Склонни сме да приемем предлагането на автобусните превозвачи от тол такса да се освободят постоянните линии, за които се заплаща билет, сподели пред публицисти Николай Нанков. И да има такси единствено за инцидентните и служебни автобусни транспорти, които по данни на сектора са към 50 на 100 от автобусните транспорти. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи и на Браншови съюз за стопанска самодейност в превоза Магдалена Милтенова акцентира, че това е европейска процедура.
“Има разговор, през днешния ден за нас беше значимо да разберем дали сме чути. Оказа се, че сме чути ”, съобщи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев. Очакваме още съкращаване на обсега на платените пътища и да се покрие целият директен трафик, добави той. За нас беше значимо да разберем, че тежкотоварните транспортни средства с GPS няма потребност да се доставят и с бордови устройства, сподели още Арабаджиев.
От двете браншови организации потвърдиха готовността си да обезпечат транспортни средства, посредством които след 16 август при въвеждането на тол системата в техническа употреба да стартира и тестването й в действителна среда.
Зам.-министър Нанков изрази вяра да се потвърдят прогнозите на превозвачите, че и с по-ниски цени приходите за страната няма да спаднат фрапантно.
Целта на тестванията на терен от 16 август е да се удостовери успеваемостта на системата и да се добие визия за действителните разноски на превозвачите. Заместник-министър Нанков уточни, че по входно-изходните трасета от и до граничните контролно-пропускателни пунктове се построяват стационарни контролни точки с камери, които ще наблюдават директния трафик.
Тежкотоварните коли, които имат GPS система, няма потребност да купуват нови бордови устройства или маршрутни карти, изясни шефът на Националното ТОЛ ръководство проф. Олег Асенов. Доставчиците на декларирани данни преработват суровите GPS данни в така наречен тол заявления – маркират къде по маршрута си транспортното средство е минало по сектори с тол такса, и подават информацията към Националните снабдители на услуги, които от своя страна препращат към Националното тол ръководство, изясни той. До 2 часа след прекосяване по трасето, националните снабдители на услуги би трябвало да доставят на Националното тол ръководство 98% от тол декларациите.
Не може да става въпрос за монопол, тъй като на българския пазар има към 70 компании, които доставят декларирани данни, а в процедура за Национален снабдител на услуги на друг стадий са 4 компании, сподели заместник-министър Нанков. Режимът за регистрация на доставчиците на декларирани данни ще бъде омекотен посредством уведомително писмо до АПИ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР