София./Раковски. Продължава посещението на папа Франциск в България. Светият отец

...
София./Раковски. Продължава посещението на папа Франциск в България. Светият отец
Коментари Харесай

Продължава посещението на папа Франциск в България

София./Раковски. Продължава визитата на папа Франциск в България. Светият отец ще посети бежанския център в столичния кв. „ Враждебна “, където ще се срещне с настанените там деца и фамилии, както и със чиновниците в центъра. След това той ще посети град Раковски, именуван българската „ столица на католицизма “, тъй като там живее най-голямата католическа общественост у нас. От 11.15 часа в църквата „ Пресвето сърце Исусово “ папа Франциск ще отслужи света литургия с първо причестяване на 250 деца от цяла България. Първото причестяване е незабравим ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа.
В Раковски папа Франциск ще се движи по избран маршрут със своя папамобил и всички поданици и посетители на града ще могат да го видят. В 14.30 часа Светият отец ще се придвижи от квартал „ Секирово “ до църквата „ Архангел Михаил “. Той ще се движи по бул. „ Раковски “, като маршрутът му минава през площад „ Европа “ и стига до църквата. Голяма видеостена ще предава това, което се случва в самата черква. В 15.30 часа папа Франциск ще се срещне с католическата общественост и ще произнесе тирада.
Жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причестяване, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „ Пресвето сърце Исусово “ За задачата пред храма са избрани зони за жители, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.
Улиците, по които Светият отец ще премине, са затворени, като през целия ден придвижването в града ще е пешеходно. Ще бъде затворен и основният път от село Стряма за Раковски. За града ще може да се влиза и излиза през Шишманци и през град Брезово. За задачата ще има построени два буферни паркинга – в кв. „ Николаево “ и в кв. „ Секирово “. Стюарди ще насочват придвижването към тях.
Кулминацията на визитата на папа Франциск на българска земя ще е последното събитие – „ Среща за мир “, което ще се организира от 18.15 ч. на пл. „ Независимост “ в София, по време на което представители на вероизповеданията в България ще насочат свое обръщение за мир на земята дружно със Светия отец.
На 7 май папа Франциск ще бъде изпратен от България от премиера Бойко Борисов. Той ще отпътува за столицата на Северна Македония - Скопие, която е идната дестинация от апостолическото му пътешестване.
Мотото на апостолическото пътешестване на Светия отец е „ Мир на земята “, което е заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан XXIII или така наречен български папа – Анджело Ронкали. Това демонстрира желанието на папа Франциск визитата му у нас да бъде под знака на мира, да поздрави и благослови всички българи, да насочи своите послания за мир и благополучие по света от нашите земи. Главата на Римокатолическата черква идва по покана на държавните управляващи. Такава бе отправена от министър-председателя Бойко Борисов по време на визитата му във Ватикана на 25 май 2018 година Тогава българският министър председател и Светия отец организираха среща на четири очи, след която министър-председателят връчи публична покана на папа Франциск. В нея бе маркирано, че в България от епохи обичайно съжителстват разнообразни култури, цивилизации и вероизповедания.
През първия ден от визитата си в България папа Франциск организира срещи на четири очи с министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев. Светият отец се срещна и с Българския патриарх Неофит и представители на Св. Синод. Следобед папа Франциск произнесе обичайна неделна молитва „ Царица Небесна “ от пл. „ Св. Александър Невски “, която беше следена от милиони хора по целия свят. По-късно той отслужи и неделна света литургия на пл. „ Княз Александър I Батенберг “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР