София. Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и

...
София. Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и
Коментари Харесай

КСБ и НСОРБ ще работят заедно за промени в законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес

София. Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и Управителният съвет на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) организираха работна среща. Това оповестиха от пресцентъра на КСБ . „ Искам да благодаря на КСБ за самодейността за провеждането на тази среща. Надявам се взаимните ни градивни дейности да продължат, с цел да бъдем взаимно потребни при решение на компликациите пред активността и на двете организации “, сподели при започване на срещата инж. Даниел Панов, ръководител на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново. От своя страна ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев също благодари за бързата реакция за образуване на среща. „ Причината да сме тук е желанието ни да обединим напъните си и да работим за възстановяване на законодателството, за правила, за ограничение на сивия бранш и за понижаване на административната тежест, която е проблем и за общините, и за строителите. Бихме желали тези срещи да продължат и дружно да работим за богатството на нашата страна “, сподели още инж. Терзиев.
От страна на Камарата в полемиката се включиха и Владимир Житенски, зам.-председател на УС на КСБ, инж. Благой Козарев, член на Изпълнителното бюро и на УС, ръководител на секция „ Хидротехническо строителство, ВиК мрежи и уреди “ и член на Съвета на шефовете на в. „ Строител “, Любомир Пейновски, член на УС на КСБ, изпълнителният шеф инж. Мирослав Мазнев, инж. Лидия Станкова, шеф на Дирекция „ Анализи, строителство, професионална подготовка и мониторинг “, и Ренета Николова, пълномощник и основен редактор на в. „ Строител “. От НСОРБ присъединяване в срещата взеха Иво Димов, зам.-председател на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград, и членовете на УС на Сдружението Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет, доктор Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, Златко Живков, кмет на Монтана, Иванка Петрова, кмет на Смядово, както и членовете на Контролния съвет Радослав Ревански, кмет на Белица, Красимира Германова, ръководител на Общинския съвет на Созопол, и изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева.
По време на срещата представителите на двете организации разискваха настоящото законодателство, касаещо строително-инвестиционния развой и проблемите, с които представителите на локалната власт и строителните компании се сблъскват в активността си. Акцент беше подложен върху новите текстове в Закона за устройство на територията (ЗУТ), настоящи от януари 2019 година, както и върху промените в член 14, алинея 2 от Закона за Камарата на строителите, съгласно които невписани в ЦПРС на КСБ строители могат да извършват единствено жилищни и вилни здания с ниско застрояване и разгърната застроена повърхност до 100 кв. м, градежи от допълващо застрояване, както и реконструкции, преустройства, съществени поправки и промяна предназначението на градежите от пета категория. Инж. Мазнев акцентира значимостта на смяната и осведоми, че загубите от сивата стопанска система в бранша се пресмятат на 1,5 милиарда лв. годишно. Инж. Панов уточни, че от НСОРБ приветстват направените промени, които ще доведат до повече бистрота в сектора и сигурност за общините при възлагането на осъществяването на поръчките.
Друга тематика в диалозите бяха нужните промени в Закона за публичните поръчки. Кметът на Монтана Златко Живков разяснява, че обжалванията на търговете са камшик за активността на локалната власт. Като образец той уточни компания, която апелира публични поръчки в 8 от 11 общини в област Монтана, като стопира осъществяването в 7 от тях. „ Това са планове по Оперативна програма “Регионално развитие” за значими инфраструктурни обекти и резултатът е закъснение в осъществяването на оперативните стратегии “, сподели Живков. „ Община Монтана завоюва 3 от делата и на последна инстанция, компанията, обжалваща поръчките, ще заплати санкция единствено 200 лева, а ние загубихме година и два месеца и в този момент това ще се отрази върху изпълнителя, който ще би трябвало да работи в съкратени периоди “, разяснява Живков и акцентира, че това е сфера, в която би трябвало да се търсят промени в нормативната база. Председателят на УС на КСБ инж. Терзиев показа за опита на Румъния и Полша в областта на публичните поръчки. В северната ни съседка да вземем за пример обжалването не стопира осъществяването на плана. В Полша се работи по приблизително претеглена цена, като всички отклоняващи се с 20% оферти се отстраняват.
Участниците в срещата разискаха и НПЕЕМЖС и се сплотиха към нуждата да работят дружно за продължение на програмата, която е потвърдила своята успеваемост и изгоди както за стопанската система, по този начин и за възстановяване на качеството на живот в общините.
На срещата бяха набелязани и съответни взаимни дейности, които двете организации ще подхващат за възстановяване на нормативната база.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР