София. Работодателите да не забравят, че имат 7-дневен срок да

...
София. Работодателите да не забравят, че имат 7-дневен срок да
Коментари Харесай

Инж. Румяна Михайлова, ИАГИТ: Работодателите да не забравят, че имат 7-дневен срок да информират за реалното започване на работа на чужд гражданин в сферата на туризма

София. Работодателите да не не помнят, че имат 7-дневен период да осведомят Инспекцията по труда за действителното започване на работа на непознат жител в областта на туризма. Това сподели шефът на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ инж. Румяна Михайлова в изявление за Агенция „ Фокус “ по отношение на инспекциите на инспекциите през лятото. Инж. Михайлова разясни, че задачата на това е да се извърши инспекция и да се откри дали непознатият жител работи при същите условия като българските жители. Тя обърна внимание, че тази година, по отношение на неналичието на фрагменти и облекчение на процедурата за наемане на сезонни служащи от трети страни в туризма, се чака и растеж на такива наети. „ Затова и законосъобразното им наемане е различен приоритет в контролната активност на Инспекцията. Работодателите би трябвало да знаят, че в случай че си разрешат да заобикалят закона, да наемат служащи и чиновници без позволение за достъп до пазара на труда, под формата на стажанти през учащи компании, без да подписват контракт с тях, ще бъдем безкомпромисни. Минималната глоба за всеки обособен случай е 1500 лева “, разяснява инж. Михайлова. По думите й туризмът остава рисков по повод най-много на работното време, почивките и отпуските, на заплащането на труда, що се касае възнаграждение на ексклузивен труд, работа в дни на публични празници, наемането на малолетни лица.
„ Работодателите към този момент не си разрешават доста да наемат без позволение от Инспекцията малолетни, само че не помнят да отбележат в трудовите им контракти, че те имат право на продължен заплатен годишен отпуск, на понижен работен ден от 7 ч. Нямат право да поставят нощен и ексклузивен труд “, разяснява инж. Михайлова. Тя разясни, че се постанова включване на инспектори и от други области, защото неведнъж се усилват обектите на надзор най-много с дребни търговски обекти, които са много рискови по повод съблюдаване на наредбите, касаещи трудовите правни отношения. „ Ръст има и на наетите. По данни на Националния статистически институт за 2016 година в трите области с курорти – Бургас, Варна и Добрич, през месец юли по отношение на март наетите са се нараснали с над 55 000 души “, добави инж. Михайлова.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на изявлението четете в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР