София. Протестът на жителите на община Чепеларе в защита на

София. Протестът на жителите на община Чепеларе в защита на ...

Приключи протестът на жителите на община Чепеларе през сградата на ВСС за защита на прокуратурата в града.

София. Протестът на жителите на община Чепеларе в защита на Районната прокуратура в града, който се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в София, приключи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян адвокат Иванка Сивенова от „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на Община Чепеларе“. „Бяхме под прозорците на ВСС в предварително обявените часове от 11.30 до 14.00 часа, но никой от представляващите ВСС или дори техен служител не излезе при нас. Отново останахме нечути, но успяхме да внесем в деловодството на Висшия съдебен съвет протестна декларация, която бяхме изготвили“, поясни адвокат Сивенова. Тя отбеляза, че протестът е протекъл спокойно, но отчете и фактът, че никой от ВСС не е дошъл при тях е не е пожелал да разговаря с протестиращите.
Жителите на община Чепеларе ще продължат с протестните действия, като още не са конкретизирали под каква форма ще бъдат те. „Категорични сме, че няма да спрем дотук и ако се наложи ще ходим и до Брюксел, както предварително сме обявили. Протестите ще продължат и след 1 януари 2019 г, когато е обявена датата за привеждане в изпълнение на взетото решение. Ние няма да спрем, като вече сме предприели и постъпки за уговаряне на среща с председателстващия ВСС, тъй като днес, въпреки че бяхме на място не бяхме чути“, допълни адвокат Сивенова.
Тя подчерта, че към днешна дата от информационната система на сайта на Върховния административен съд става ясно, че по депозираната от Инициативния комитет жалба все още не е образувано дело, както и че не е взето отношение по направеното от тях искане за спиране на изпълнението на взетото решение. „Това би трябвало да се случи в 7-дневен срок, тъй като жалбата е депозирана на 31 октомври, а до вчера нямаше никакво произнасяне, освен „за комплектоване“ от 7 ноември, каквото и да означава това“, каза още адвокат Сивенова.
„Фокус“ припомня: Това е трети пореден протест на жителите на община Чепеларе, като първите два се проведоха в родопския град. Поводът за него е решение на ВСС, с което 11 районни прокуратури в страната ще бъдат преструктурирани от началото на 2019 г. Според представителите на Инициативния комитет, решението, което е взето от пленума на ВСС е немотивирано и въобще не е съобразено с редица значими фактори, в това число географски, демографски, икономически, социални и други. Същото не е съобразено със самите критерии, които са утвърдени от ВСС. Според протестиращите, най-притеснителен е фактът, че решението не е обсъдено и съгласувано с гражданите на община Чепеларе, които всъщност пряко засяга и на следващо място е в разрез с препоръките на Европейската комисия за реформи в системата.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Източник: focus-news.net