София. Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха

...
София. Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха
Коментари Харесай

Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха на първо четене

София. Промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух минаха на първо четене след разногласия сред ръководещи и съпротива. „ За " законопроекта гласоподаваха 85 народни представители, „ срещу " - 13 и „ въздържали се " - 42, с което законопроектът бе признат. След това по искане на заместник-председателя на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев законопроектът бе прегласуван и признат още веднъж с 83 гласа „ за ", 14 " срещу " и 42 „ въздържали се ".
Мерките се одобряват, с цел да извърши решение на Съда на Европейски Съюз и да се предотвратят финансови наказания за страната ни. Промените целят понижаване на фините прахови частици през завишаване на условията за качеството на твърдите горива. С промените се уголемяват глобите за кметовете по стратегии за възстановяване на качеството на въздуха в случаи, когато не са реализирани нормативните условия. Кметовете ще бъдат виновни за обезпечаване на чистотата на въздуха на територията на съответната община. До 31 март всяка година кметовете би трябвало да внасят в общинските препоръки доклад за осъществяване на стратегиите за понижаване на замърсителите на въздуха. На първо четене депутатите дефинираха и санкции: от 1000 до 5000 лв. в случай че не се внесе доклад за стратегиите за непорочност на въздуха или не се изпълнят отговорностите по образуване на ограниченията. Ако оценката покаже, че няма понижение на фините прахови частици, кметовете ще се глобят с от 5000 до 10 000 лв.. При наново нарушаване санкциите се постановат в двоен размер. Съгласно текстовете твърдите горива при тяхното стартиране, даване или разпространяване на пазара се съпровождат от декларация за сходство с условията за качество. Законопроектът планува санкция в размер на 2000 лева или имуществена глоба в размер на 2000 лева за лицата, които вършат това без такава декларация за сходство.
Според ръководителя на Комисията по околна среда и води и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева би трябвало да се работи, с цел да отбрани здравето на българските жители от мръсния въздух и законодателните ограничения са един от методите за това. Василева уточни, че депутатите от ГЕРБ изрично поддържат законопроекта. Тя изрази вяра останалите парламентарно показаните групи да го създадат. По думите й става въпрос за дълготрайни ограничения. „ Имаме законопроект, който дава решения за реализиране на по-добри резултати “, сподели още тя.
Василева уточни, че е належащо да се работи в посока и прецизиране на текстовете, свързани с отговорностите на локалната власт. Според нея с измененията се показва решителност за използването на действителни и ефикасни ограничения за оправянето с казуса с въздуха.
Заместник-председателят на Комисията по околна среда и депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Манол Генов отвърна, че решимостта за запазване на чистотата на атмосферния въздух е закъсняла. По думите му, с цел да не влязат глобите против страната ни се пристъпва към някакво законодателство. Генов посочи, че би трябвало да има и съответна политика за разпределение на ресурса сред общините. Народният представител обърна внимание, че 65 млн. евро ще бъдат раздадени на 7 общини. „ Ами другите 20 и няколко, които останаха? Хората би трябвало да знаят, че бяха лишени от тези средства “, сподели още той.
На изявлението на Генов реагира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков . Той уточни, че законопроектът за чистотата на въздуха може да е просрочен и притиснат от глобите, само че е добър. Ненков посочи, че е очаквал дебатът за въздуха да бъде доста по-конструктивен, само че съгласно него изявленията на Българска социалистическа партия са били напълно популистки. " Колеги от Българска социалистическа партия, доста тъжно. Много тъпо, че даже в една толкоз основна за обществото тематика, вие успяхте да надскочите себе си ", сподели още Ненков.
От Движение за права и свободи, в лицето на депутата Джевдет Чакъров , оповестиха за противоречива наредбата, че кметовете на общини би трябвало да са съвсем напълно виновни за чистотата на атмосферния въздух. „ Ясни са източниците на замърсяване. По тематиката за дървата за огрев, би трябвало да бъдем оптимално внимателни от позиция на обществения вектор “, сподели още Чакъров. Според него обаче липсват наказания за тези, които горят гуми.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заключи дебатите като потребни. Той уточни, че в законопроекта за чистотата на атмосферния въздух кметовете нямат нито една нова отговорност. „ За мен е водещо, че българските жители дишат въздух, който е замърсен “, сподели още той и уточни, че главното, което се цели с този закон, е подобряването качеството на въздуха.
Министърът изясни, че би трябвало да се управлява качеството на горивата, които се пускат на българския пазар.
„ Ако се стигне до миг, в който България ще бъде глобена, тези наказания би трябвало да бъдат разпределени към тези, които не са подхванали дейности. Искам да подчертая и още нещо - парадокс е да се опълчва беднотия на здраве “, сподели Димов.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР