София. Проекти за близо 33 млн. евро ще бъдат финансирани

...
София. Проекти за близо 33 млн. евро ще бъдат финансирани
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката: Проекти за близо 33 млн. евро ще бъдат финансирани по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“

София. Проекти за близо 33 млн. евро ще бъдат финансирани по програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “, чиито формален старт бе даден през днешния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката . Бюджетът е повишен двойно спрямо предходния програмен интервал, когато бенефициентите разполагаха с 15.6 млн. евро. С плануваните средства ще бъдат финансирани действия за улично осветяване, оползотворяване на геотермална и хидро- сила, енергийна успеваемост в постройките и други. През сегашния програмен интервал бенефициенти могат да бъдат и представители на бизнеса, които биха желали да подобрят успеваемостта на техните производства.
Програмата „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година Благодарение на стратегическото партньорство сред Министерството на енергетиката и Дирекцията за водни запаси и сила на Кралство Норвегия и Националния енергиен орган на Исландия, програмата се развива сполучливо в България, вследствие на което бюджетът й е повишен двойно през сегашния програмен интервал.
Основната цел на програмата е понижаване на въглеродната активност и повишение на сигурността на доставките. Тя ще бъде реализирана посредством повишение на производството на сила от възобновими източници, възстановяване на енергийната успеваемост в постройките, промишлеността и общините, както и повишение на експертния потенциал в региона на възобновимата сила и енергийната успеваемост.
Намаляването на енергийното ползване посредством ограничения за енергийна успеваемост, в комбиниране с потреблението на сила от възобновими източници, има значима роля за възстановяване сигурността на енергийните доставки, опазването на околната среда, както и за основаване на благоприятни условия за стопански напредък и работна претовареност.
Министерството на енергетиката бе програмен оператор и на програмата „ Енергийна успеваемост и възобновима сила “, която действаше в програмния интервал 2007 – 2014 година Тогава бяха изпълнени ограничения за енергийна успеваемост в 115 здания общинска благосъстоятелност. Като резултат от дейностите по програмата бяха спестени близо 72 хиляди тона излъчвания въглероден диоксид и над 5.6 хиляди мегаватчаса сила на годишна база.
Общините и ВиК сдруженията могат да разчитат на финансиране в размер на 3.5 млн. евро по процедурата за дейно потребление на хидроенергийния капацитет. Използването на геотермална сила за отопление и изстудяване ще бъде подкрепено със средства в размер на 3.4 млн. евро. По тази процедура бенефициенти могат да бъдат страната и общините. С 8.2 млн. евро ще се финансират планове за рехабилитация и рационализация на общинска инфраструктура, по които могат да аплайват общините. За възстановяване на енергийната успеваемост в здания са отделени 10.7 млн. евро. Енергийната успеваемост и оползотворяването на геотермална сила в индустрията се финансира със средства в размер на 2.5 млн. евро. Още към 1.1 млн. евро са планувани за дребни грантови схеми за образования. Агенцията за стабилно енергийно развиване ще получи 350 хиляди евро за осъществяване на изследване за хидроенергийния капацитет, а Националната електрическа компания – 2.470 млн. евро за система за прогнозиране, надзор и ръководство на положението на Водноелектрическа централа и язовирите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР