София. Проектът на Национална жилищна стратегия ще бъде публикуван до

...
София. Проектът на Национална жилищна стратегия ще бъде публикуван до
Коментари Харесай

Заместник-министър Малина Крумова: Националната жилищна стратегия определя цялостната политика за жилищния сектор с хоризонт 2030 г.

София. Проектът на Национална жилищна тактика ще бъде оповестен до няколко дни за публично разискване. Стратегията дефинира цялостната политика във връзка с жилищния бранш и има дълготрайна визия с небосвод до 2030 година Обновяване на жилищния фонд, основаване на техническа документи за всички жилища и поправяне на несъответствията в пазарните механизми на жилищния бранш са измежду главните цели на Стратегията. Това уточни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Малина Крумова по време на конференция на тематика „ Финансиране на енергийната успеваемост в Централна и Югоизточна Европа “, оповестиха от пресцентъра на министерството . Форумът е проведен в границите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира ден преди срещата на високо ниво на министрите от Централна и Югоизточна Европа за енергийна успеваемост в София.
Крумова означи, че жилищният бранш дава голям капацитет за реализиране на задачите на енергийната успеваемост – енергийна сигурност, понижаване на енергийната беднотия, възстановяване на здравословната среда за живеене на хората, понижаване на разноските за опазване на здравето и други Затова е належащо изработването на устойчива стратегия за дълготрайно възобновяване на всички жилищни здания в страната. Тя изясни, че е належащо изработването на стопански по-ефективни и по-иновативни способи за финансиране на енергийната успеваемост, които да включват дейното присъединяване и партньорско отношение както на притежателите на постройките и жилищата, по този начин и на бизнеса.
„ След осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания разноските на семействата за отопление и електрическа енергия понижават с 40 до 60%. При обновяването на жилищните здания ще се търсят механизми за капитализация на тези позитивни резултати “, разяснява още районният заместник-министър и напомни, че 44 хиляди здания у нас се нуждаят от възобновяване. По думите ѝ, досега към 2000 от тях са актуализирани по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания и напъните са ориентирани към основаването на механизми, посредством които да бъдат актуализирани повече здания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР