София продължава да смята, че въздухът в града е лош,

...
София продължава да смята, че въздухът в града е лош,
Коментари Харесай

В София винят трафика за мръсния въздух, в страната – промишлените предприятия

София продължава да счита, че въздухът в града е неприятен, хората, които се радват на добър въздух, са в по-малките обитаеми места. Според българите главен замърсител в страната са промишлените предприятия, само че съгласно софиянци това е по-скоро трафикът. Затова и хората в София биха приели разнообразни ограничения за облекчение на трафика – да вземем за пример, форми на повече общински превоз. Очаквано родителите на възпитаници са и най-големите последователи на такива хрумвания.

Това сочат данните от ново проучване на „ Галъп интернешънъл “ в края на зимния интервал, в който като цяло мислим по-често за качеството на въздуха – дружно с настоящите в последно време тематики, свързани с горене на боклуци и други Изследването съответствува и с времето на обичайно провеждания в края на март „ Час на Земята”. Темата за качеството на въздуха, който дишаме, е и част oт настоящите паники към белодробните заболявания, присъщи за коронавирусната болест у нас и по света. Проучването е част от ежемесечната, самостоятелна от външно финансиране изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл “.

Мненията за качеството на въздуха съществено се разграничават съгласно размера на обитаемото място. Хората от дребните градове и селата са и тези, които преди всичко считат, че въздухът при тях е доста добър или по-скоро добър (например, близо 70% в селата считат така). Както може да се чака, столицата е на другия полюс – в София общо близо 70% считат въздуха за неприятен или доста неприятен. В средата остават регионалните и по-малките градове.

„ Галъп интернешънъл “ от дълго време изследва тематиката и постоянно проличава, че хората наблюдават с голям интерес въпросите, свързани със средата за живот в София и огромните градове. Поредица сондажи на „ Галъп интернешънъл “ по тези проблеми обратно във времето демонстрираха, че столичани, а и жителите на останалите регионални градове, биха одобрили всевъзможни ограничения за облекчение на все по-натоварената градска среда.

Според актуалното проучване, да вземем за пример, повече обществен превоз за възпитаници, се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се двоумят. В регионалните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре. Закономерно, най-високи са дяловете на поддръжка за общински превоз за възпитаници измежду самите родители на възпитаници, водачите, интензивно работещите. Това са и хората, които най-вече са наранени от забързаното всекидневие на огромните градове. Те са и в най-голяма степен уверени, че такова решение ще облекчи трафика и ще помогне на градската среда като цяло и изобщо ще увеличи качеството на живот.

Тази поддръжка евентуално идва от обстоятелството, че точно в столицата максимален е делът на хора (над една трета), които считат, че най-сериозният замърсител са таман газовете от трафика. На второ място, с под една трета, идва замърсяването от индустрията и енергетиката. Заради сериозния си трафик, София внезапно се разграничава от останалата част на страната – където пък надвива мнението, че индустрията, тецовете и така нататък замърсяват най-вече, а не толкоз трафика.

В страната като цяло, съгласно 35% от респондентите, замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и други, които не съблюдават екологичните правила. Малко под 30% считат, че основен замърсител са нездравословните газове от транспортните средства. 17% настояват, че съществена причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, в това число горенето на несвойствени материали. Малко над 10 на 100 от интервюираните пък считат, че утежняването на качеството на въздуха идва най-много от прахуляк от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, градежи и така нататък Част от хората не могат да преценяват.

Изследването е извършено „ лице в лице “ в интервала сред 5 и 13 март измежду 813 души и е представително за популацията на България на възраст 18+. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е еднакъв на към 55 хиляди души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР