София продължава да смята, че въздухът в града е лош.

...
София продължава да смята, че въздухът в града е лош.
Коментари Харесай

"Галъп интернешънъл": Софиянци продължава да смята, че въздухът в града е лош

София продължава да счита, че въздухът в града е неприятен. Хората, които се радват на добър въздух, са в по-малките обитаеми места. Това сочат данните от ново проучване на „ Галъп интернешънъл “, направено в края на зимния интервал.

Според българите главен замърсител в страната са промишлените предприятия, само че съгласно софиянци това е по-скоро трафикът. Мненията за качеството на въздуха съществено се разграничават съгласно размера на обитаемото място.

Снимка: Галъп интернешънъл

Хората от дребните градове и селата са и тези, които считат, че въздухът при тях е доста добър или по-скоро добър. Очаквано столицата е на другия полюс – в София близо 70% считат въздуха за неприятен или доста неприятен. В средата остават регионалните и по-малките градове.

Идеята за повече обществен превоз за възпитаници се приема в цялата страна от 49%, а се отхвърля от 20%. Останалите се двоумят. В регионалните градове и София обаче тази мярка се приема още по-добре.

Снимка: Галъп интернешънъл

Най-високи са дяловете на поддръжка за общински превоз за възпитаници измежду самите родители на възпитаници, водачите и интензивно работещите. Това са и хората, които най-вече са наранени от забързаното всекидневие на огромните градове. Те са и в най-голяма степен уверени, че такова решение ще облекчи трафика и ще помогне на градската среда като цяло и изобщо ще увеличи качеството на живот.

Именно в София максимален е делът на хора, които считат, че най-сериозният замърсител са газовете от трафика. На второ място е замърсяването от индустрията и енергетиката. Според 35% от респондентите замърсител номер едно са промишлените предприятия, тецове и други, които не съблюдават екологичните правила.

Снимка: Галъп интернешънъл

Малко под 30% считат, че основен замърсител са нездравословните газове от транспортните средства. 17% настояват, че съществена причина за замърсяване на въздуха е отоплението на твърдо гориво, в това число горенето на несвойствени материали.

Малко над 10% от интервюираните пък считат, че утежняването на качеството на въздуха идва най-много от прахуляк от недобре измиваните и поддържани настилки на улици, градежи и така нататък Част от хората не могат да преценяват.

Изследването на „ Галъп интернешънъл “ е извършено „ лице в лице “ в интервала сред 5 и 13 март измежду 813 души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР