София продължава да е лидер по всички икономически и социални

...
София продължава да е лидер по всички икономически и социални
Коментари Харесай

Икономиките на Стара Загора, Велико Търново и Габрово настигат големите градове

София продължава да е водач по всички стопански и обществени индикатори за развиване и да образува над 40% от брутния вътрешен артикул на страната. Кои обаче са областите и общините, които след столицата се показват не по-малко зле и бързо излизат от спада, регистриран по време на пандемията? На този въпрос дава отговор новото проучване на ИПИ „ Регионални профили 2022 “.

На юг

се откроява стопанската система на Пловдив, а също по този начин на Стара Загора и Бургас - другите големи икономически центрове, които имат добра връзка с автомагистрала. Заради последствията от пандемията - главно върху туризма - Бургас даже към този момент е изпреварен от Стара Загора по Брутният вътрешен продукт. По последни налични данни за 2020 година Брутният вътрешен продукт на Стара Загора е 5,1 милиарда лева, до момента в който на Бургас - 4,6 милиарда лева. Сумарно стопанските системи на областите Стара Загора и Бургас се равняват на тази на област Пловдив. 

Пазарджик и Кърджали, където има добре развита преработваща и минна промишленост, също демонстрират доста положителни стопански индикатори. Пазарджик да вземем за пример се откроява с положително положение на пътищата - 55% от пътищата са оценени в положително положение при 40% в страната, както и високата плътност на жп мрежата. Пазарджик е отличник и по конфигурирани ВЕИ мощности по отношение на популацията.

Смолян за поредна година се откроява с положителното си обучение, което се потвърждава от високите резултатие на учениците на матурите - региона сполучливо се бори със София за първото място. Тук се регистрира и най-високия коефициент на записване в учебно заведение и най-нисък дял на напуснали. Областта е преди всичко в страната по брой на преподаватели, евентуално поради многочислените, само че дребни учебни заведения. Областта обаче не може да се оправи с обезлюдяването. 

Бургас пък се обрисува като най-добре представящ се по отношение на околната среда - с съвсем 90% преработване на битовите боклуци, огромна горска територия, висок дял ВиК мрежа и пречиствателни станции.

На север

Варна резервира водачеството си в северния регион въпреки ударът на пандемията върху туризма. Това е по този начин, тъй като морският град може да разчита и на добре развитата промишленост в периферията. Със Брутният вътрешен продукт от 7.3 млрд лева за 2020 година стопанската система на Варна носи малко над ¼ от брутния артикул на цяла Северна България.

По-слабата съгласуваност сред регионалните и общинските центрове на Северна България не престават да предопределят значително и разликата й с Южна България. Той обуславя и съвсем неналичието на огромни стопански центрове като се изключи Варна. Все отново има няколко града, които демонстрират обнадеждаващи резултати.

Велико Търново съвсем се изравнява по Брутният вътрешен продукт с Русе, демонстрира изследването на ИПИ.  

Данните от последното преброяване дават и нова картина на демографските харастеристики на общините. Впечатление прави Габрово, който благодарение на развитата си промишлеността си, се подрежда на едно от челните места (след столицата и още четири от най-големите градове) по доходи и стандарт на живот. Градът е на 6-то място по БВП на човек, с ниско равнище на беднотия - 12% от популацията при приблизително 22% за страната, със претовареност над междинната за страната и с огромен дял на пенсионерите с пенсии над линията на беднотия. Габрово е един от градовете с висок дял на висшистите в работната мощ.

С висока претовареност и образована работна мощ се откриява и Велико Търново. Негативен индикатор обаче е ниският коефициент на демографско заменяне на тези два града - доста по-малък брой младежи влизат на пазара на труда спрямо тези, които се пенсионират.

Друг по-малък град, който показва потенциал, е Плевен. Той се откроява с достъпа до положително обучение и добра здравна грижа, благодарене най-много на медицинския университет в този град. В Плевен има и максимален брой лекари - общопрактикуващи и експерти на глава от популацията. Както и максимален брой болнични кревати - 11 на 1000 души при средно за страната под 6, и с това притегля население от други области.

Видин пък е региона с най-ниски локални налози, само че повода е не добре развитата икономика, която локалната власт се пробва да стимулира. За търговия на дребно местния данък за тази година е под 5 лева, при 13 лева приблизително за страната  и 20 лева за София 20 лева

Администрацията най-добре работи в Добрич след три от огромните градове, демонстрира още изследването. В този град се регистрира високо покритие на кадастралната карта - там съвсем цялата територия е покрита, както и високо равнище на е-управление и услуги на едно гише.

Търговище е с водещи позиции по индикатор " ред и сигурност ". По принцип дребните общини излизат на чело поради по-нисък брой закононарушения. В Търговишкия съд има по 5 каузи месечно - двойно по-ниско от междинното за страната, като се отразява е на бързината на провораздаване.

Русе пък се отличава с интензивния си културен живот, който бързо се възвръща след пандемията. В крайдунавския град се регистрира най-голям брой посещения театри кина, библиотеки след столицата.

По привлечение вложения преди всичко се подрежда област София. В периферията на столицата се концентрират доста индустриални производства и логистични паркове. В тази област се включва и Средногорието с добре развитата си минна промишленост.

Брутен вътрешен артикул на областите в България през 2020 година (в млн. лева.)

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР