София. Проблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването

...
София. Проблемите, свързани с донорството в страната, мерките за преодоляването
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с координаторите по донорство и ръководителите на държавните многопрофилни болници

София. Проблемите, свързани с донорството в страната, ограниченията за превъзмогването им, положителните практики при реализирането на донорски обстановки и кондиционирането на донорите бяха разисквани на среща сред управлението на Министерството на здравеопазването, координаторите по донорство и шефовете на многопрофилните лечебни заведения с над 50% държавно присъединяване. Това оповестиха от пресцентъра на министерството . Министър Ананиев срещна присъстващите с дейностите, подхванати от министерството за поощряване на донорството. В момента тече подготовка на Национална стратегия за донорството и Пътна карта към нея. „ Работим и по изменението на Наредба № 29, която урежда финансирането на трансплантациите. В непрекъснат контакт сме с най-хубавите центрове по трансплантология в Европа за обмяна на опит и образование на наши експерти “, уточни здравният министър. Кирил Ананиев изясни, че чака през месец декември Негово Светейшество Патриарх Неофит и Светия синод да излязат с публично мнение по отношение на донорството. Предстои среща и с Националния съвет на религиозните общности в България.
„ Броят на хората, които чакат за органи се усилва, а броят на донорите, надлежно и на трансплантациите, понижава. Имаме проблем и не можем да си затваряме очите. Ето за какво е значимо да работим освен на национално равнище, само че и по места посредством вас, координаторите по донорство “, беше безапелационен министърът на опазването на здравето. С негова заповед ще бъдат основани и три работни групи, които да предложат по-добър механизъм за организация на процесите по донорство на равнище регионални структури, както и да изработят рекомендации, управления и насоки за работата на координаторите по донорство.
Подготвя се и въвеждането на система за автоматизация и надзор на активността по отношение на оповестените в Изпълнителната организация по трансплантации донори – какъв е донорът, къде се намира, кой и по какъв начин го кондиционира и така нататък, уточни зам.-министър Бойко Пенков.
Министерството на здравеопазването работи по правенето и одобряването на медицински стандарт по донорство, който да стъпи на положителните европейски практики.
Координаторите по донорство приканиха за провеждането на повече и регулярни образования за възстановяване качеството и организацията на тяхната работа. Ръководството на Министерство на здравеопазването пое ангажимент за честота на срещите с координаторите по места и надграждане на постигнатите досега резултати.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР