София. При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да

...
София. При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да
Коментари Харесай

Д-р София Ангелова, пулмолог: При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да се носят плътно оплетени шалове, а не медицински маски

София. При повишени индикатори на фини прахови частици, би трябвало да се носят компактно оплетени шалове, а не медицински маски. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ доктор София Ангелова, пулмолог във връзка със повишените индикатори на фини праховици частици в страната. По думите ѝ в интервал на повишени индикатори за замърсен въздух, жителите и изключително уязвимите групи, би трябвало оптимално да лимитират излизанията си. „ Голяма част от тях са възрастни хора, които могат да си разрешат ограничение в излизанията си. Другата част, на които се постанова да излизат на открито, поучавам да употребяват компактно оплетени шалове, такива които са компактно завързани, обхващащи носа и устата. Те от една страна извършват ролята на климатик - да затоплят въздуха, а от друга, ролята на филтър - да задържа фините прахови частици. Обръщам се към тях и към всички хора, че медицинските маски не могат да извършат тази активност и тази функционалност, тъй като те не са компактно завързани. Те не стоят компактно за лицето и по този метод пропущат фините прахови частици, а и въпреки това те доста бързо се овлажняват, което разрешава и улеснява полепването на частиците “, уточни още тя.
Д-р Ангелова изясни, че децата и дейните и пасивни пушачи също спадат към уязвимите към фините прахови частици хора. „ По принцип децата имат къси дихателните пътища и в него доста по-лесно прониква студеният въздух дружно с токсичните газове. Съветваме майките в този интервал от време да не извеждат децата си на открито или да лимитират излизанията си оптимално. Третата уязвима група, това са пушачите и пасивните такива, които са изложени на ежедневната експозиция на тютюневия пушек. Под въздействие на тютюневия пушек науката потвърждава, че се сковава ресническият епител, т.е ресничките. Това е един инхалатор, който почиства всичко, което ние вдишваме. Един предпазен механизъм на белия дроб и който посредством площта, на която се намира върху ресничките, доста бързо почиства отрови полепнали по дихателните пътища. При пушачите обаче тези реснички са парализирани. Тогава доста по-лесно проникват токсичните газове, вируси и бактерии, за това и боледуват по-често “, разяснява още пулмологът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР