София. Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия

...
София. Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе обсъдиха енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион

София. Президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе разискаха подобряването на енергийната, транспортна и цифрова съгласуваност в Черноморския район. Кобахидзе, който е на публично посещаване в България, беше признат от Румен Радев на „ Дондуков “ 2. Това оповестиха от прессекретариата на президента .
Президентът Радев уточни, че свързаността и общите дейности, както за политическите решения, по този начин и в стопанската система, е основната дума за триумфа на нашия район. Той означи, че България и Грузия имат стратегическо състояние на двата бряга на Черно море и това би трябвало да се употребява интензивно. Транспортните коридори от Азия и Близкия Изток към Европа към този момент са във фокуса на редица страни и България и Грузия би трябвало да бъдат част от тези общи старания, уточни Румен Радев.
„ Идеите за основаване на цифров кулоар сред Грузия и България, за полагане на кабел за транспорт на електрическа енергия по дъното на Черно море са от основна значителност “, добави президентът.
България гледа на Грузия като на предпочитан сътрудник в района на Черно море и Южен Кавказ, съобщи Румен Радев. По думите му Грузия има своето значимо място за подсилване на сигурността в района, за гарантиране на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на енергийни запаси. Президентът изрази и поддръжката на страната ни за по-тясно доближаване на Грузия с Европейския съюз и НАТО и оцени високо напъните на страната в тази тенденция.
Обща беше позицията за позитивната наклонност в развиването на икономическите връзки сред България и Грузия. Стокообменът доближава 600 млн. $, само че е надалеч от опциите на двете страни. Румен Радев означи интереса на българския бизнес за разширение на капиталовото си наличие в Грузия и прикани за повече информация за вероятните планове в страната, в реализацията на които могат да вземат участие и компании от България.
Иракли Кобахидзе благодари за мощната поддръжка на България за присъединение на Грузия към Европейския съюз. „ Вярваме, че участието на Грузия в Европейския съюз ще бъде от стратегическа значимост и за двете страни “, уточни той. Кобахидзе открои и положителните исторически и културни връзки сред народите на Грузия и България.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР