София. През последните седмици станахме свидетели на много проблеми около

...
София. През последните седмици станахме свидетели на много проблеми около
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов към министър Ананиев: Имаме нужда от държавна визия за лечение на хората с редки заболявания, а не участие на НЗОК

София. „ През последните седмици станахме очевидци на доста проблеми към пациенти с редки болести, на един от които даже беше отказано лекуване отвън територията на страната. Какво е вашето виждане за тактиката за лекуване на редките болести в България, взаимоотношението с НЗОК и успеваемостта на това взаимоотношение? “. Този въпрос насочи националният представител от левицата проф. Георги Михайлов към министъра на опазването на здравето, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Според него темповете, с които се развива описът на болните и на болесттите, който по-късно се разисква за цялостно или отчасти реимбурсиране, са незадоволителни. „ Длъжен съм да ви заявя, като експерт, че броят на редките болести в света е към 7000, тъй че цифрата 135 или 138- надалеч не изчерпва нито листата, нито казуса “, съобщи той. " Създаването на Комисията по редки заболявания трябваше да реши казуса, страната да създаде стратегия- на кои болести да заплаща отчасти или изцяло лекуването. Липсата на решение на този проблем сътвори така наречен здравна емиграция “, съобщи той.
Според проф. Михайлов прехвърлянето на цялата отговорност за лекуването на тези пациенти върху НЗОК е надълбоко погрешно. По думите му НЗОК е финансов орган, който след оценка на министерството, прави заплащане по избрани посоки на клиничната медицина. " Тя обаче е област, която е извънредно комплицирана и лекуването на тези пациенти изисква сериозна и държавна визия, а не присъединяване на НЗОК. Само по този начин разходваните средства ще бъдат целесъобразни “, заключи проф. Михайлов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР