София. През изтеклата година сме свидетели на не много логични

...
София. През изтеклата година сме свидетели на не много логични
Коментари Харесай

Жельо Бойчев, БСП: Много язовири са под и около най-ниското работно ниво

София. „ През изтеклата година сме очевидци на не доста разумни управнически решения в енергийния бранш. През лятото беше спряно производството на електрическа енергия от така наречен американски централи. Потреблението беше обезщетено с производството на електрическа сила от Водноелектрическа централа на НЕК. Това докара до изпразване на язовирите “. Това съобщи националният представител Жельо Бойчев от парламентарната естрада, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . По думите му към днешна дата доста язовири са под и към най-ниското работно равнище. „ Почти не могат да бъдат употребени водните ресурси от язовирите за произвеждане на електрическа сила. По моя информация, министър Димов е издал редица постановления и актове, в които са установени нарушавания на потреблението на язовирите по графика, който утвърждава Министерството на околната среда и водите “, добави Бойчев и попита - какво е положението на язовирите, които се стопанисват от НЕК и по какъв начин се ръководят водните запаси?
„ От отговора на министър Петкова не излиза наяве какво е точното положение на проблемите с електроенергийната ни сигурност, свързани с моментното положение на язовирите, ръководени от НЕК “, добави тематиката националният представител Таско Ерменков . Той уточни данни, съгласно които производството на АСЕ и Контур Глобал 2018 спрямо 2017 – общо 560 408 МВч по-малко или към 17 млн. лева загуби за системата. „ Това довежда до производството на електрическа енергия от Водноелектрическа централа за покриване на търсенето. Продадени количества електрическа енергия от Водноелектрическа централа за трите месеца – юни, юли и август 2018 г, загубите са почти 90 млн. лева за НЕК “, изясни Ерменков. Според него положението на язовирите е сериозно, което от своя страна води до загуба на мощности от ниските равнища в размер на към 545 МВ, а в случай че бъдат включени и закъснелите поправки и рехабилитации – на близо 700 МВ.
„ При това състояние и при обстоятелството, че в първите 15 дни на годината предприятията на БЕХ са продали на борсата електрическа енергия приблизително с 14% по-малко от нормалните им количества, по никакъв начин не е чудно за какво цените на борсата са толкоз високи. Какви ограничения ще предприеме министърът във връзка с това, в случай че не незаконно, то най-малкото непрофесионално ръководство на системата от Водноелектрическа централа? “, попита Таско Ерменков.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР