София. През изминалата 2018 г. регистрираните престъпления са с 5.3%

...
София. През изминалата 2018 г. регистрираните престъпления са с 5.3%
Коментари Харесай

От ОДМВР-София отчетоха 5,3% спад на регистрираните престъпления през 2018 г. спрямо предходната година

София. През миналата 2018 година записаните закононарушения са с 5.3% по-малко от миналата година и с 0.64% от 2016 година Отчет-анализът за активността на ОДМВР-София през 2018 година бе показан в наличието на шефа на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов, зам.- шефа на ГДБОП ст. комисар Стефан Джолев, шефовете на РДПБЗН-София и РДГП-Драгоман, административните ръководители на Софийска окръжна прокуратура и Софийски областен съд и зам.-областния шеф на Софийска област Николай Николов.
От името на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Николов даде позитивна оценка за цялостната активност на регионалната дирекция, отчитайки спецификата на популацията и обслужваната територия. Като доста положителни той окачестви подхванатите от новото управление ограничения и постигнатите резултати за възстановяване на криминогенната конюнктура в Ботевград и Ихтиман. Наблюдаваме вашата работа и изцяло поддържаме напъните, които полагате за обезпечаване на безвредна среда за всички жители в региона. Оценката е на база постигнатото понижаване на престъпността и гладко повишение на разкриваемостта, както и наложените положителни практики на първо място във връзка с предварителната защита на правонарушенията. „ Отчетените през днешния ден резултати демонстрират, че посоката, в която вървите, е добра “, акцентира в умозаключение гл. комисар Николов.
Положителна оценка за професионалното взаимоотношение с проверяващите служители на реда, макар осезаемия кадрови недостиг, изрече и административният началник на СОП Наталия Николова. Тя акцентира на значимостта на работата с малолетни, на дейния надзор на общоопасните средства и отработването на случаите на дребно безчинство. С доста висока оценка за бързата и професионална работа на чиновниците, направили първичните процесуално-следствени дейности при двете тежки автобусни произшествия, лишили живота на над 20 души, приключи изявлението си окръжният прокурор. „ Областната дирекция резервира положителното си равнище по повод процедурите по Западноевропейски съюз, оценяваме всички аспекти на вашата нелека работа “, разяснява и Пламен Петков, ръководител на Софийския областен съд. Пълна поддръжка в напъните за понижаване на пътнотранспортния травматизъм заявява и зам.- регионалният шеф на Софийска област Николай Николов, акцентирайки, че са подхванати ограничения и до края на годината е планувано да бъдат осъществени поправки по основни пътни артерии в региона.
В отговор на направените мнения и рекомендации шефът на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов увери, че управлението си дава ясна сметка, както за постигнатото, по този начин и за позволените пропуски, за отстраняването на които са набелязани съответни ограничения и дейности.
През миналата 2018 година записаните закононарушения са с 5.3% по-малко от миналата година и с 0.64% от 2016 година Разкриваемостта бележи растеж с 0.25 пункта по отношение на 2017 година Регистрираните закононарушения по престъпна линия и разкриваемостта им се резервират през миналите години. Отново преобладаващи са закононарушенията, определяни като “битови ”, като от общия брой регистрирани, кражбите заемат дял от 34.5%, а грабежите са 0.9%.
Общият брой на записаните закононарушения срещу личността през 2018 година бележи резистентност, а разкриваемостта им по отношение на 2017 година бележи растеж с 8.5 пункта.
През 2018 година са регистрирани 1287 закононарушения срещу собствеността по отношение на 1269 за 2017 година Разкриваемостта е увеличена на 34.58% по отношение на 30.10% за 2017 година През интервала са регистрирани 26 грабежа, по отношение на 14 година по-рано. Разкриваемостта е 69.23%. И през 2018 година кражбите остават най-често осъществяваното закононарушение на територията на ОДМВР София – 81.81% от закононарушенията срещу собствеността. Разкриваемостта при тях е увеличена на 31.81% спрямо 2017 година – 28.38%.
По отношение на общоопасните закононарушения има понижение на регистрираните- 1310 по отношение на 1533 за 2017 година, със 75.42% разкриваемост. С близо 21% се е нараснал броят на записаните закононарушения с наркотични субстанции по отношение на 2017г. и със 78% по отношение на 2016 година, само че разкриваемостта им бележи спад.При записаните закононарушения за превеждане през граница (9 по отношение на 11 за 2017 г.), се следи спад, а разкриваемостта е 88.89%.
Извършените закононарушения от малолетни и малолетни през 2018 година се усилват спрямо предходните години, като преобладаващи са кражбите. В резултат на дейните взаимни дейности по Механизма за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст за образователната 2018-2019г. бяха върнати 530 деца.
Нивото на записаните стопански закононарушения на територията на ОДМВР- София регистрира резистентност. Разкриваемостта през 2018 година е увеличена с съвсем 5 пункта по отношение на предходните години. В хода на извършените през 2018г. профилирани полицейски интервенции са конфискувани: 336 028 къса цигари- нарастване с близо 80%, 1173,22 кг тютюн- нарастване над 3 пъти, 5339,74 литра алкохол- нарастване с над 65% и 19 535 литра гориво.
През 2018г. се регистрира понижаване в броя на настъпилите пътнотранспортни катастрофи като цяло, понижаване на починалите, само че увеличение броя на ранените. Активно бе взаимоотношението с АПИ, ОПУ – София и компаниите по пътно поддържане, както и с локалните управнически структури по оказване на помощ и съгласуваност на дейностите за обезпечаване сигурността на придвижването.
За реализирани високи резултати в служебната активност и съответен принос при осъществяване на професионални задания през миналата година са наградени общо 375 чиновници на ОДМВР-София.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР