София. През 1983 г. за първи път сателит е ремонтиран

...
София. През 1983 г. за първи път сателит е ремонтиран
Коментари Харесай

Денят 22 юни в световната история

София. През 1983 година за първи път спътник е ремонтиран от галактическа совалка. През 1960 година дефинитивно се приключват връзките сред Китай и Съветския съюз На тази дата през 1941 година Хитлеристка Германия атакува Съветския съюз. През 1933 година немският канцлер Адолф Хитлер издава указ, с който не разрешава всички опозиционни политически партии в страната. През 1942 година
на стадион „ Динамо ” в Киев се играе „ Мачът на гибелта ”. Футболистите на „ Динамо ” Киев побеждават с 5:3 тим на немските военновъздушни сили „ Луфтвафе ”. Четирима от украинските футболисти са разстреляни след мача.
На 22 юни са родени: британският мореплавател Джордж Ванкувър, изследвал крайбрежието на Северна Америка и дал името си на едноименния град; американската актриса Мерил Стрийп – носителка на 10 награди „ Оскар ”. На тази дата умират: Мориц Шлик – австрийски мъдрец и физик; Симон Аскенази - полски историк и политик; Пиер Де Тарантез, Папа Инокентий Пети.

1936 година
Роден е Крис Кристоферсън – американски кънтри-певец, китарист, композитор, кино артист.

1898 година
Роден е Ерих Мария Ремарк (Ерих Паул Ремарк) – немски публицист.

През 1815 година Наполеон Бонапарт подписва манифест за отвод от френския трон.

2014 година
ЮНЕСКО уголемява листата си с охраняваните обекти в Европа с още два на територията на Дания.

2013 година
В Индонезия е записано земетресение с магнитуд 5.4.

2012 година
Парламентът на Парагвай стартира процедура по импийчмънт на президента Фернандо Луго. Вицепрезидентът Федерико Франко краткотрайно извършва функционалностите на държавен глава до април 2013 година, когато са планувани президентските избори. Парагвайската полиция заема постройката на публичната телевизия на Парагвай, отстранявайки от служба нейния шеф заради предаване на материали с манифестации и демонстрации в поддръжка на отстранения президент.

2012 година
Агенция Moody’s намалява кредитния рейтинг на 15 огромни интернационалните банки.

2011 година
Досегашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Леон Панета оглавява Пентагона заради оставката на Робърт Гейтс, който евентуално остава в историята като „ един от най-хубавите " министри на защитата на Съединени американски щати. Преди да напусне Гейтс декларира, че Съединени американски щати водят договаряния с представители на талибанския водач Молла Омар. До ноември 2012 година Барак Обама би трябвало да изтегли 30 000 американски бойци от Афганистан макар предизвестието на командващия силите на НАТО в Афганистан ген. Дейвид Петреъс, който се чака да смени Панета като шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ.

2011 година
Парламентът на Финландия избира Юрки Катайнен за нов министър председател. През ноември 2008 година е отличен от авторитетния Financial Times „ за най-хубав министър на финансите в Европа ”. От 2005 година е заместник-председател на Европейската национална партия.

1994 година
В Брюксел е подписан протокол за основите на съдействието сред Русия и НАТО в границите на програмата „ Партньорство за мир ”.

1984 година
Генералният секретар на НАТО Йозеф Лунс след 13 години на поста се отдръпва. Замества го лорд Карингтън.

1983 година
За първи път спътник е ремонтиран от галактическа совалка. Космическата совалка „ Чаленджър ” пуска в открития космос немския теоретичен спътник „ СПАС ” благодарение на дълга роботизирана ръка. Пет пъти астронавтите освобождават 15 футовия (около 4.6 м) спътник, който тежи 3200 фунта (около 1450 кг), като всякога се пробват да отстранят повредата. След сполучливото осъществяване на задачата, астронавтите показват значимата дарба да бъдат ремонтирани сателитни уреди от галактическа совалка.

1978 година
Астрономът Джеймс Кристи открива доказателство за съществуването на първата луна на Плутон. На фотография получена от него става видно, че орбитата на планетата е разтеглена. Освен това тези разтегляния трансформират местоположението си по отношение на звездите с течение на времето. След елиминиране опцията тези разтегляния да се дължат на недостатъци на телескопа или на звездите, на чийто декор е планетата, остава опцията те да се дължат на чужд сателит, движещ се към Плутон на разстояние 19 600 километра и с време за цялостна обиколка 6.4 дни. Първата луна на Плутон е наименувана Харон, на името на лодкаря в гръцката митология, който прекарва душите на умрелите през река Стикс към подземния свят.

1973 година
В Организация на обединените нации са признати двете немски страни – Федерална Република Германия и Германска демократична република.

1962 година
Докато се пробва да се приземи в Гваделупе френският Боинг 707-308 се разрушава в планина в неприятни атмосферни условия и убива 113 пасажери на борда,. Вината за случая е на зле функциониращите навигационни уреди и гръмотевичната стихия в региона.

1960 година
Окончателно се приключват връзките сред Китай и Съветския съюз.

1942 година
Командващият немските войски в Африка Ервин декор Ромел, именуван „ Пясъчната лисица ”, е създаден в звание фелдмаршал.

1942 година
На стадион „ Динамо ” в Киев се играе „ Мачът на гибелта ”. Футболистите на „ Динамо ” Киев побеждават с 5:3 тим на немските военновъздушни сили „ Луфтвафе ”. Четирима от украинските футболисти са разстреляни след мача.

1941 година
Хитлеристка Германия атакува Съветския съюз. В осъществяване на проект „ Барбароса ” на границата на Съюз на съветските социалистически републики са съсредоточени 5,5 млн. бойци и офицери на Вермахта, 4 300 танка, над 47 000 полеви оръдия и минохвъргачки, над 5 000 бойни самолета. Три групи армии – „ Север ”, „ Център ” и „ Юг ” нападат със 180 дивизии / 19 танкови и 14 механизирани/, 4 въздушни армии и спомагателни финландски и румънски елементи. Започва най-кръвопролитната част от Втората международна война, завършила с разгрома и капитулацията на Германия на 9 май 1945 година

1941 година
Президентът на Съединени американски щати Рузвелт подписва „ Г1 Законопроект за правата ”, като по този метод постановлението, което се отнася до привилегиите на ветераните се трансформира в закон. Основните точки са три: четиригодишно образование, обезпечен дом и работа и отплата при положение на безработица. Този закон способства за растежа на стопанската система и трансформира обществото на Съединени американски щати, като по този начин сбъдва фантазиите на милиони ветерани.

1940 година
В Компиен е подписана капитулацията на Франция във Втората международна война. Френската капитулация е подписана в същия влаков вагон, в който през 1918 година е подписана капитулацията на кайзерова Германия.

1940 година
Френското държавно управление отпред с военачалник Петен подписва сепаративен мир с Германия, съгласно който официално резервира правото си да ръководи страната, окупирана от хитлеристките войски.
Филип Петен е френски политик, маршал, член на Френската академия (1929 година, изключен през 1945 г.). По време на Първата международна война командва френските войски и побеждава германците при Вердюн (1916 г.). От 1940 година е Министър-председател; подписва Компиенското помирение с Германия. Възглавява колаборационисткия режим " Виши " (1940-1944 г.). Осъден е на гибел през 1945 година Впоследствие присъдата е сменена с пожизнен затвор.

1936 година
Полковник от армията на Швейцария скача във вода от дирижабъл, издигнал се на височина 120 метра.

1936 година
Вирджинските острови за първи път получават конституция, приета от Съединени американски щати. Конгресът приема план, наименуван “Оргеник акт ”, като по този метод е сложено началото на гражданското законодателство на островите. Двата колониални съвета са преименувани на муниципиални, като им се дава правото да одобряват закони и да постановат несъгласие. Едни от главните точки в постановлението са правото на глас и преразпределението на имуществото. В разследване на това контролът върху островите попада в ръцете на богатата каста на обществото.

1933 година
Германският канцлер Адолф Хитлер издава указ, с който не разрешава всички опозиционни политически партии в страната.

1930 година
Дейци на Западнопокрайнската революционна организация „ Въртоп " взривяват бомба на Нишката жп гара. В отговор на 22 юни под натиска на Англия и по разпореждане на краткотрайно председателстващия държавното управление външен министър Атанас Буров са задържани 25 македонски дейци.

1927 година
Според именитите Илф и Петров, великият комбинатор Остап Бендер, организира шахматен сеанс във Васюки – столицата на международния шахмат.

1918 година
По време на Първата международна война, англичаните организират първата в света нощна танкова интервенция.

1916 година
На Западния фронт, при Флери /Франция/за първи път немците употребяват в бойна конюнктура газ Фосген.

1910 година
Открита е първата в Европа въздушна пътническа линия – сред немските градове Фридрихсхафен и Дюселдорф (350 км), обслужвана от дирижабъла „ Германия ”.

1905 година
По време на огромните кланета над арменците, са избити над 170 000 души.

1889 година
В Германия, за първи път в Европа, е въведена пенсия за напреднала възраст и прослужени години.

1878 година
Провежда се четвъртото съвещание на Берлинския конгрес. Английският пратеник граф Солзбъри прочита британското предложение, което планува скъсване на Санстефанска България. Северна България със Софийски окръг образува васално на султана княжество, Южна България - преименувана на Източна Румелия, става самостоятелна област под върховенството на султана, Македония се връща на Турция.

1875 година
Наводнение нанася големи вреди във Вердун и Тулуза, Франция. Жертвите, които бедствието взима са над 1000 души.

1815 година
По подигравка на ориста Наполеон Бонапарт подписва манифест за отвод от френския трон.

1812 година
Френският император Наполеон Бонапарт издава заповед френската войска да премине река Неман и да стартира нахлуване в Русия.

1775 година
Пусната е в послание първата американска валута. Това е една от първите ограничения, които Конгресът подхваща. В послание са пуснати 2 милиона в банкноти. Английската банка и парламент отхвърлят да одобряват колониалната монетна система.

1772 година
Отменено е робството в Англия. Като разследване доста чернокожи от американските колонии посещават Англия. В края на 18 век в Англия живеят сред 5 и 7 хиляди чернокожи. Повечето от тях са свободни, само че има случаи на похищение на хора от ловци на плебеи.

1675 година
По предписание на Чарлз II е основана Кралската гринуичка обсерватория. Строежът на обсерваторията е по план на сър Кристофър Рен и стартира на 10 август 1675 година Завършен е на идната година. Джон Флемстийд е назначен за първия кралски астроном. Първите действия, осъществявани в обсерваторията са навигация, следене на времето и установяване на местоположението на звездите. През 1767 година обсерваторията стартира да разгласява Алманах по корабоплаване, който дефинира географската дължина на Гринуич като база за установяване на астрономическото време. Популярността на алманаха измежду навигаторите има огромна роля при възприемането на Гринуичкия меридиан за основния меридиан на Земята ( 0° дължина) и на интернационалните времеви зони.

1633 година
В доминиканския манастир Света Минерва Галилео Галилей на колене се отхвърля от своите схващания за света. На 21 юни 1633 година астрономът Галилео Галилей наказан от Инквизицията на задържане под стажа.
Галилео Галилей е италиански академик енциклопедист и астроном, един от основателите на естествознанието. Известен е със своите открития в региона на астрономията и физиката. Той пръв пази пред църквата изказванието на Коперник, че Земята се върти към Слънцето. Основател е на пробната просвета в Италия. Открива закона за изохронизма на дребните вибрации и употребява това изобретение за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, поставя правилата на модерната динамичност и построява пръв астрономическата тръба през 1609 година Венеция. Галилей отстоява изказванието, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти към Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. След това изобретение е разгласен за разколник от схоластиците и Римския двор. Поканен да се откаже тържествено от теориите си. Той дава обещание да го направи, само че все пак през 1632 година излага документално всички доказателства за проповядваните от него учения.
Впоследствие през 1633 година инквизицията принуждава Галилей, който по това време е на 69 години, да се отхвърли пред инквизиторския съд от всичките си учения.

1603 година
Френският откривател Самуел де Шамплан прави първото си странствуване в земите на днешна Канада.

1533 година
Сключен е кротичък контракт сред Фердинанд (Австро-Унгария) и Султан Сюлейман Велики. Фердинанд е брат на Римския император и ръководи част от Унгария, до момента в който Джон Заполиа, зависещ на Сюлейман, ръководи другата. Фердинанд Претендира за “Кралска Унгария ”, която включва днешна Словакия и западна Хърватия, като краткотрайно са закрепени границите сред Хабсбургите и Отоманците. Сключеното помирение разделя Унгария сред Хабсбургите и Заполиа, само че след гибелта на Заполиа унгарските територии попадат в ръцете на Фердинанд.

1377 година
На десетгодишна възраст Ричард Втори става крал на Англия, откакто умира дядо му Едуард Трети. Година по-рано умира най-големият наследник на Едуард и татко на Ричард - Едуард Черният принц. Едуард Трети боледува известно време преди гибелта си, като ръководството на страната е в ръцете на сина му Джон. Ричард Втори е крал на Англия в интервала от 1377 до 1399 година

168 година прочие н. е.
Римските легиони нанасят уверено проваляне на македонските войски при Пидна. Древна Македония е изправена пред крах.

На тази дата са родени:

1757 година
Английският мореплавател Джордж Ванкувър, изследвал крайбрежието на Северна Америка и дал името си на едноименния град.

1898 година
Германският публицист Ерих-Мария Ремарк – „ Трима приятели ”, „ На западния фронт нищо ново ”, „ Време да се живее, време да се мре ” и други

1949 година
Американската актриса Мерил Стрийп – носителка на 10 награди „ Оскар ”.

1936 година
Роден е Крис Кристоферсън – американски кънтри-певец, китарист, композитор, кино артист.

1861 година
Роден e Максимилиан декор Шпее - граф, немски вицеадмирал. Служи във флота от 1878 година. От 1912 година командва ескадра крайцери в Тихия океан. През Първата международна война (1914-1918 г.) управлява похода на ескадрата към крайбрежията на Южна Америка, където на 1 ноември 1914 година в пердах до нос Коронел разрушава британската ескадра, само че на 8 декември 1914 година е победен от мощна британска ескадра в багра до Фолклендските острови. Загива на 8 декември 1914 година на флагманския крайцер “Шарнхорст ”.

1856
Роден е британският публицист Хенри Райдър Хагард (1856 - 1925). Автор на „ Рудниците на цар Соломон ".

1837 година
Роден e Пол Чарлз Морфи - американски гросмайстор, един от най-силните шахматисти в света в средата на ХIХ в. (по това време не съществува формалната купа “световен първенец ”). Завършва лицей в Спринг Хил и Юридически факултет на Луизианския университет. През 1857 година побеждава в Първия американски шахматен конгрес, през 1858-1859 година играе партии с най-силните шахматисти на Европа, сред които А. Андерсен, Д. Бьорт, Д. Харвиц, Л. Паулсен, И. Льовентал и други Престава да се състезава в резултат на душевно заболяване.
Умира на 10 юли 1884 година в Ню Орлиънс.

1805 година
Роден e Джузепе Мадзини - един от водачите на италианското национално-освободително придвижване, журналист и книжовен критик. Той основава “Млада Италия ”. След Революцията 1848-1849 година е отпред на Триумвирата на Римска република 1849 година. След провалянето емигрира в Швейцария, след това във Англия. През 1860 година взе участие в похода на “Хилядата ” на Дж. Гарибалди. Умира на 10 март 1872 година в Пиза.

1767 година
Роден e Вилхелм декор Хумболт - немски лингвист, мъдрец, езиковед, общественик.

1758 година
Роден е Джордж Ванкувар - британски мореплавател. Взема присъединяване във Втората и Третата експедиция на Дж. Кук (1772-1779 г.). През 1790-1795 година прави околосветско корабоплаване, по време на което стига до заливите на Аляска (до залива на Кук). Изследва откритите от Кук Хавайски острови и Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка сред полуостров Кенай и полуостров Калифорния. Заедно с Х. Бодега-и-Куадра (ръководител на испанската експедиция) открива и изследва остров, наименуван по-късно на негово име. Продължава проучването на архипелага Кралица Шарлот, Александровия архипелаг и други острови ок. Аляска. Умира на 10 май 1798 година покрай Лондон.

На тази дата умират:

2001 година
Умира художничката Лика Янко (1932 - 2001). Автор е на изложения, представяни в 20 страни. Родена е на 7 юли 1932 година в София. Завършва Художествената академия при проф. И. Петров. Първата й независима галерия в София е закрита през 1967 година, наложена й е възбрана за образуване на изложения до 1981 година През 1981 година се състои нейната втора независима галерия в София. Нейни картини имат посолства и колекционери от Индия, Индонезия, Египет, Япония, Съединени американски щати, Венецуела, Аржентина, Мароко, Уругвай, Перу, Колумбия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Гърция, Югославия, Турция.

1936 година
Умира Мориц Шлик – австрийски мъдрец и физик, уредник и началник на Виенския кръжок, един от водачите на логическия позитивизъм в ранния стадий от развиването му.

1935 година
Умира Симон Аскенази - полски историк и политик. Професор в Лвовския университет и създател на съчинения върху историята на Полша през ХVIII в. и началото на ХIХ век.

1925 година
Умира Феликс Клайн - немски математик, член-кореспондент на Германското АН (1913 г.).

1276 година
Умира Пиер Де Тарантез, Папа Инокентий Пети. Той е роден в Савой, югоизточна Франция през 1225 година и е римски папа от 21 януари до 22 юни 1276 година Присъединява се към Доминиканския медал, където придобива огромна популярност като просветител. Той има предпочитание за обединяване с Източната черква. Папата продължава да изпраща легати при Михаил Седми Палеолог, император на Източната империя, по отношение на решенията на Втория съвет в Лион, по което време умира. Папа Инокентий Пети е създател на няколко труда по философия, теология и канонически закон, в това число мнения на писма до Павел и на мисли на Петер Ломбард.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР