София. През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи

...
София. През 1903 г. 8 декември е отбелязан за първи
Коментари Харесай

Отбелязваме празника на студентите

София. През 1903 година 8 декември е маркиран за първи път като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето учебно заведение. Решението е на Академичния съвет от 30 ноември 1902 година Празнуването е анулирано след 1944 година и е сменено със 17 ноември - когато е Международният ден на студентската взаимност. През 1962 година празникът на университета на 8 декември е възобновен. На съвещание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 година е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Във връзка с празника управлението на Групово дело „ Националната полиция “ подхваща спомагателни ограничения за сигурност. Целта е гарантиране на публичния ред и сигурността на младежите, както и сигурността на придвижването по пътищата. С превантивна цел са извършени срещи със притежатели и шефове на туристически, питейни, увеселителни и други проведено посещавани обекти, на които са разисквани вероятните опасности от незаконни похищения и са дадени рекомендации за нараснала зоркост и навременно подаване на информация за навреме реагиране при нужда. Създадена е организация за засилено полицейско наличие към питейните и увеселителните заведения, и места за настаняване, на които се чакат празнуващи. Специално внимание ще бъде обърнато на курортите, където обичайно честват студентите.

В София ще се следи в нощните увеселителни заведенията да не се позволяват малолетни, гости с огнестрелни и пиротехнически произведения. Ще има засилено полицейско наличие в централната градска част, Студентски град и Парка Витоша. Целта е застраховане на публичния ред и спокойствието на всички – празнуващи и жители. В столицата като максимален град с най-вече студенти, е обезпечен забележителен запас, който да подсигурява тяхното успокоение и безпроблемно празнуване. Основното, за което ще се следи, е съществуване на Гражданска отговорност и недопускане ръководството на МНП от водачи, използвали алкохол и наркотични субстанции.

На 8 декември сутринта на територията на цялата страна ще стартира профилирана полицейска интервенция на „ Пътна полиция “, която ще продължи и идващия ден. Екипите ще наблюдават за ръководство на моторни транспортни средства от неправоспособни водачи или от водачи, използвали алкохол или наркотични субстанции. В случай на усложнени метеорологични условия, навреме ще се вкарва краткотрайна организация на придвижването, при нужда трафикът ще се пренасочва по обходни направления.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР