София. През 1093 г. в битка с англичаните е убит

...
София. През 1093 г. в битка с англичаните е убит
Коментари Харесай

Денят 13 ноември в световната история

София. През 1093 година в борба с англичаните е погубен кралят на Шотландия Малкълм III, станал първообраз на основния воин в нещастието “Макбет ”на Шекспир. През 1851 година се открива телеграфна линия сред Париж и Лондон. Луис Карол стартира да написа “Алиса в страната на чудесата ” (1862). Навършват се 110 години от полета на първия хеликоптер с човек на борда. През 1907 година първият хеликоптер, пилотиран от Пол Корню, лети на два метра над земята край Лизию, Франция. През 1971 година американският сателит “Маринър 9 ” за първи път доближава атмосферата на Марс. “Маринър 9 ” е основан, с цел да продължи атмосферните проучвания, стартирани от Маринър 6 и 7, както и да картографира повече от 70% от повърхността на Марс от най-малка височина 1500 километра. Девет години по-късно, през 1980 година, американският галактически транспортен съд " Войаджър-1 " изпраща на Земята първите фотоси от близко на планетата Сатурн. През 1985 година за първи път от 400 години изригва вулканът Невадо дел Руис в Колумбия. На 13 ноември са родени: Свети Аврелий Августин, Августин Блажени – християнски публицист, теолог, британският крал Едуард ІІІ, българската кралица Йоана, брачна половинка на цар Борис ІІІ, френският драматург Йожен Юнеско. На 13 ноември умира италианският композитор Джоакино Росини

2015 година
Бойци на Ислямска страна правят шест едновременни терористични набези в Париж.

2014 година
Google усилва размера на премията Тюринг от 250 хиляди на 1 милион $.

Смъртните случаи от Ебола в Западна Африка надвишават 5100 индивида.

2013 година
Съединени американски щати включват „ Боко харам “ в листата на задграничните терористични организации след показните убийства на към 50-тина възпитаници.

2012 година
Франция признава Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили за единствена законна власт в Сирия.

2011 година
В Берлин над 8000 индивида стачкуват против спекулацията в банковата система, като образуват жива верига към зоната, в която са ситуирани държавни здания. Предишния ден няколко стотин стачкуващи съумяват да обхванат в Бундестага. Във Франкфурт, финансовият център на Европа, към 10 000 души стачкуват наоколо до постройката на Европейската централна банка в центъра на града, построявайки жива верига към банковия квартал. Според протестиращите, политиката е подвластна от финансовите пазари, а огромните банки шантажират цели общества. Вдъхновени от придвижването „ Окупирай Уолстрийт ”, стачкуващите не престават митингите, до момента в който управляващите одобряват съществено настояванията им за смяна във финансовата система в страната, а по-късно и на по-глобално равнище.

Италианският министър председател Силвио Берлускони подава оставка, заради засилващата се социална съпротива против него.

2004 година
След едноседмични боеве с над 5000 бунтовници американски военни елементи реализират надзор в иракския град Фалуджа, само че не съумяват да заловят терориста Абу Мусаб ал-Заркауи.

2002 година
Скупщината на Съюзна република Югославия ратифицира Дейтънското съглашение, като удостоверява, че Югославия няма териториални искания към Босна и Херцеговина.

Край крайбрежията на испанска Галиция потъва танкер със 70 хиляди тона петрол, което провокира една от най-големите екологични произшествия.

2000 година
В Северна Италия са открити фрагменти от кости, принадлежащи на незнайно хищно животно от рода на динозаврите. Дължината на хищника е към 9 метра, а тежестта – към звук. Наречено е салтриозавър и е живяло в ранния юрски интервал (208 – 140 милиона години назад). Откритият динозавър се оказва едно от най-древните влечуги в света. Според догатките той е месояден, дълъг е 8 метра, висок е 4 и има череп, дълъг 70 сантиметра. Единственият му открит зъб е с дължина към 7 сантиметра.

1998 година
НАТО взима решение да изпрати в Македония задача от 1700 бойци при положение на нужда от интервенция в Косово.

1994 година
На референдум в Швеция жителите гласоподават за присъединението си към Европейския съюз. Присъединяването се реализира на 1 януари 1995 година Общо 52.3% гласоподават “за ”, а 46.8 – “против ”. Въздържалите се са 0.9%. Избирателната интензивност е 83%. Според резултатите от референдума шведският Ригсдаг (шведският парламент) публично приема решението на 15 декември 1994 година Една от аргументите за леко протеклите договаряния е, че по-голямата част от работата е свършена от контракта EEA от 1992 година този контракт сред страните от Европейски Съюз и Европейската асоциация за свободна търговия контролира множеството от изискванията за присъединението на Швеция към вътрешния пазар на Европейския съюз.

1989 година
Норвегия, Австрия, Швеция и Дания едностранно приключват действието на спогодбите за безвизов режим с България.

1985 година
За първи път от 400 години изригва вулканът Невадо дел Руис в Колумбия. Пирогенетичните потоци стопяват снега и леда на върха. Стопените водни маси с дебелина до 50 метра се спускат надолу по няколко речни долини и минават над 100 километра.
В резултат от зародилата огнена вълнa умират към 25 000 души и град Армеро е премахнат от картата.

1982 година
Във Вашингтон е повдигнат 150-метров мемориал отдаден на жертвите от войната във Виетнам. Изложен е лист с имената на повече от 58000 убити или изчезнали. Представлява ве-образна стена от бляскав черен гранит, спускаща се на 3 метра под земното равнище. Често е именуван единствено “Стената ”.

Американският президент Роналд Рейгън анулира глобите наложени на Съюз на съветските социалистически републики, въведени след оповестяването на военно състояние в Полша.

1980 година
Американският галактически транспортен съд " Войаджър-1 " изпраща на Земята първите фотоси от близко на планетата Сатурн.
" Войаджър-1 " е изстрелян на 5 септември 1977 година от НАСА в Кейп Кенавръл на борда на ракетата Титан ІІІЕ Кентавър.
Най-голяма непосредственост със Сатурн е достигната на 12 ноември 1980 година, когато “Войаджър 1 ” доближава на 124 000 километра разстояние от външните атмосферни пластове на планетата. Сондата засича комплицирани структури в пръстените на Сатурн.

1971 година
Американският сателит “Маринър 9 ” за първи път доближава атмосферата на Марс.
“Маринър 9 ” е основан, с цел да продължи атмосферните проучвания, стартирани от Маринър 6 и 7, както и да картографира повече от 70% от повърхността на Марс от най-малка височина 1500 километра и са най-висока разграничителна дарба от 1 километър за пиксел до 100 метра за пиксел. Инфрачервен радиометър е включен за засичане на топлинни източници и доказателства, за вулканична интензивност. Двете луни на Марс, Фобос и Деймос, също са оценени, с помощта на информацията от спътника. “Маринър 9 ” е изстрелян на 30 май 1971 година и е част от програмата “Маринър ” на НАСА.

1970 година
Хафез Асад завзема властта в Сирия след анемичен боен прелом.
През 1920 година Франция окупира Сирия, а през 1941 година получава официално самостоятелност. На 17 април 1946 година френските войски се изтеглят от Сирия и тя става политически и стопански свободна страна. Участва във всички войни против Израел; влиза (1958-1961 г.) дружно с Египет в Обединената арабска република. През 1971 година в Сирия е учреден Национален напредничав фронт (обединява социалистическите и комунистическите партии); приема се нова конституция (1973 г.); страната играе решаваща роля в политическия живот на Ливан. Сирия взе участие (1991 г.) на страната на интернационалните сили под егидата на Организация на обединените нации по време на войната в Персийски залив. През 1991 година за президент е избран отново Хафез Асад.

Върховният съд в Съединени американски щати афишира, че расовата сегрегация в публичните рейсове е противоконституционна.
Сегрегацията е разделяне на хората, основано на расови, религиозни, трупови, полови, полови и обществени прослойки. След премахването на робството през 1865 година в Съединени американски щати посредством законите " Джим Кроу " сегрегацията стартира да се постанова посредством закони. Например афроамериканците силово са принуждавани да седят на задните седалки на рейсовете и влаковете, да употребяват публични чешми единствено за чернокожи и да получават здравни услуги в специфични болнични заведения. Също по този начин цветнокожите са изключени от някои позиции на държавния административен уред.

1945 година
Шарл де Гол е определен за президент на Франция. Шарл де Гол е боен пълководец, военачалник, общественик, знак на съпротивата на Франция против нацистката окупация. Президент е на Франция в интервала 1959 – 1969 година Той е ръководител на Временното държавно управление – 1944-1946 година и министър-председател в интервала юни - декември 1958 година Участва като офицер в Първата международна война, във II-та Световна война - като бригаден военачалник в борбата за Франция - май 1940 година След капитулацията - юни 1940 година възглавява комитета " Свободна Франция " в Лондон. През 1943 година основава в Алжир Френския комитет за национално избавление. Съставя нова конституция и слага начало на Петата република. Ликвидира алжирската рецесия - 1962 година През 1969 година подава оставка след референдум, дал своя вот съмнение към промените на Дьо Гол. Пише писания по въпроси на политиката, военната тактика, записки.

1939 година
Провалят се съветско-финландските договаряния в Москва, след което Сталин заповядва да стартира подготовка за война с Финландия.

1933 година
Американският авиатор Дж. Ейнджъл открива водопада Салто-Анхел (Венецуела). Това е най-високият водопад в света - 1054 м.

1927 година
Открива се тунелът Холънд под река Хъдсън, свързващ Ню Йорк и Джърси сити.

1918 година
Създадена е Западноукраинската Народна Република.
Западноукраинската Народна Република е страна, просъществувала за малко в края на 1918 година и началото на 1919 година в източна Галиция, Буковина и карпатската област, като включва градовете Лвив, Каламя и Станислав. Според австрийското броене от 1910 година териториите на републиката са населявани от към 5.4 милиона поданици. От тях ок. 60% са украинци, 25% са поляци, 12% са евреи, останалата част от популацията са немци, чехи и други. Украинската част от популацията доминира в селските региони. През 1919 година Западноукраинската Народна Република е окупирана от Полша.

Новото държавно управление на болшевиките в Русия анулира Бресткия кротичък контракт по отношение на провалянето на Германия в Първата международна война.
Брест-литовският кротичък контракт е сепаративен контракт, подписан на 3 март 1918 година в Брест-Литовск сред Съветска Русия, от една страна и Германия, Австро-Унгария, България и Турция, от друга. Осигурява излизането на Русия от I-вата Световна война, която губи елементи от Белорусия и Украйна и се задължава да заплати 6 милиарда марки контрибуция. Брест-литовският кротичък контракт има 5 приложения, сред които 1 стопански контракт сред България и Русия. Анулиран е от руското държавно управление на 13 ноември 1918 година

1907 година
Първият хеликоптер с човек на борда – пилотиран от Пол Корню, лети на два метра над земята край Лизию, Франция.

1887 година
Английската полиция разпръсква работническа проява на Трафалгарския площад, като двама души са убити. Денят е наименуван “Кървава неделя ”.

1872 година
От щемпел излиза първото издание на “Азбука ” от Л. Н. Толстой.

1862 година
Луис Карол стартира да написа детския разказ “Алиса в страната на чудесата ”. Така той извършва обещанието, което дава на Алиса Лидъл.
Луис Карол е псевдонимът на британския публицист и математик Чарлз Лутуидж Догсън, роден на 27 януари 1832 година Карол измисля псевдонима си, като превежда на латински език първите си две имена - " Carolus Lodovicus " – след което ги трансформира в британската им форма Лиус Карол.
Карол приключва Крайст Чърч колидж през 1854 година в Оксфорд. Той остава там и изнася лекции по математика. През 1861 година получава разрешение да стане дякон, само че в никакъв случай не е ръкополаган за духовник.
Карол се занимава и с снимка, като един от моделите му е Алис Сидъл, една от трите дъщери на Хенри Джордж Лидъл, духовник. Алис става първообраз на героинята на Карол Алиса.
Сред някои от известните творби на Карол са “Алиса в страната на чудесата ” (1865 г.) и сборника “През далекогледа ” (1871 г.), в който влизат поемите “Джаберуоки ” и “Моржът и дърводелеца ”.

1851 година
Открива се телеграфната линия сред Париж и Лондон. Телеграфът съставлява система за далечна връзка чрез електрически звукови сигнали. Методът, който се употребява в по-голямата част от света, е създаден от Ф. Б. Морз. Устройството предава сигнали, които се чуват като цъкания. Първото сполучливо пробутване на телеграфен кабел през Атлантическия океан е от 1866 година През 1872 година Дж. Б. Стърнс създава дуплексната телеграфия, която дава опция да се предават две разнообразни известия по един и същи кабел.

На тази дата са родени :

1949 година
Родена е Упи Голдбърг - американска актриса. Работи в театъра и импровизацията в Сан Диего и Сан Франциско, където взе участие в Театралната натрупа Блейк Стрийт Хоуайс. Тя основава шоуто “Упи Голдбърг: Директно от Бродуей ”, което е шлагер на Бордуей. Упи Голдбърг прави филмовия си дебют във кино лентата “The Color Purple ”, с него печели премията Златен Глобус. За присъединяване си във кино лентата “Ghoust ” печели Оскар, както и премията Златен Глобус за най-хубава второстепенна актриса. Упи Голдбърг е носителка на премия Еми за водеща на “The 66’th Anual Academy Awards ”. През 1992 година тя прави своя книжовен дебют с детската си брошура “Alice ”. Актрисата извършва песни в анимационните филми “Цар лъв ” и “Победител ”.

1912 година
Роден е Йожен Юнеско – френски драматург-сюрреалист от румънски генезис, занаятчия на театъра на парадокса. Автор е на “Плешивата певица ”, “Носорози ”. Умира през 1994 година

1893 година
Роден е Едуард Дойси - американски биохимик. Известен е с изолирането и синтеза на витамин К, както и с проучванията си над половите хормони. През 1939 година Дойли изолира от естествени източници чист витамин К, който форсира кръвното съсирване. Също по този начин измисля метод да сътвори изкуствено витамин К. Изолира половите хормони естрон, естриол и естрадиол. През 1943 година взаимно с Хенрик Дам получава Нобелова премия за Физиология и Медицина.

1850 година
В Единбург е роден Робърт Луис Стивънсън– британски публицист от шотландски генезис. Завършва Юридическия факултет на Единбургския университет (1875 г.). Пътува доста. Страда от тежка форма на туберкулоза, от 1890 година живее на остров Самоа. Първата му книга - “Пентландското въстание ” излиза през 1866 година Световна популярност му носи романът “Островът на съкровищата ” (1883 г.) – типичен пример на приключенската литература. Умира на 3 декември 1894 година на остров Уполу, Самоа. Романи: “Похитеният ” (1886 г.), “Владетелят на Балантре ” (1889 г.), “Корабокрушенци ” (1892 г.), “Катриона ” (1893 г.), “Принц Ото ” (1885 г.) и “Черната стрела ” (1888 г.). Психологическата повест “Странната история на лекар Джекил и мистър Хайд ” (1886 г.) дава класическо за британската литература решение на тематиката за двойника.

1836 година
Роден е Ярослав Домбровски - полски боен деятел, бунтовник, участник в Парижката комуна (1871 г.). Служи в съветската войска от 1855 година Завършва Генералщабната академия в Петербург (1859-1861 г.). Заедно със З. Сераковски управлява революционния офицерски кръжок в Петербург, който има решаваща роля за подготовката на Полското въстание от 1863-1864 година Един от ръководителите на военнореволюционната организация " Комитет на съветските офицери в Полша ". Разработва проект за въстание, който е учреден на взаимните дейности на полски и съветски революционери. През 1862 година е задържан, само че съумява да подкрепи въстанието от 1863-1864 година, като във Варшавската крепост, където е затворен, създава нов стратегически проект за деяние. Осъден на 15 години затвор; през декември 1864 година съумява да избяга и със съдействието на съветски революционери отпътува за Франция. Във Франция е един от ръководителите на полската емиграция. Избран за главнокомандващ на въстаническите въоръжени сили по време на Парижката комуна. Загива в пердах с държавните войски на 23 май 1871 в Париж.

1821 година
В Санкт Петербург е роден Михаил Василиевич Петрашевски (Буташевич-Петрашевски) - съветски бунтовник. Завършва Царскоселския колеж (1839 г.) и Юридическия факултет на Петербургския университет (1841 г.). Работи като преводач в Министерството на външните работи. Редактор и създател на голям брой теоретични публикации в " Джобен речник на непознатите думи " (1846 г.), с които пропагандира демократияни и материалистични хрумвания, както и някои правила на утопичния социализъм. От 1844 година в дома му се организират събрания, които от 1845 година стават ежеседмични ( " петъчници " ) и са изключително известни в средите на прогресивната общност. Защитава концепциите на Ш. Фурие, афишира се за демократизация на политическия строй в Русия и за анулация на крепостното право. От края на 1848 година взе участие в събрания за организирането на секрети сдружения, упорства за продължителна подготовка на народа за революционна битка. Арестуван (1849 г.) и наказан на разстрел, който е сменен с доживотна каторга в Източен Сибир. От 1856 година живее в Иркутск, където провежда издаването на вестник " Амур " (1860 г.). През 1860 година е заточен в Минусински окръг. Умира на 19 декември 1866 година в Белское, сегашен Красноярски край.

1818 година
Роден е Михаил Никифорович Катков - съветски журналист, професор в Московския университет; почетен ръководител на БКД (днес БАН) от 1884 година. През 1856 година основава съветски вестник, в който пази демократичните хрумвания. През 1861 година е шеф на вестник “Московски ведомости ”. Издава “Русский вестник ” (1856-1906 г.). През 1867 година основава Николаевската гимназия. Пламенен бранител на панславизма и староруската партия, враждебна на промените. Обявява се срещу Съединението на Източна Румелия с Княжество България (1885 г.).

1745 година
Роден е Валентин Аюи - френски възпитател, поставя основите на международното образование на слепите. През 1784 година основава в Париж първият в света пансион за слепи. От 1946 година денят на неговото рождение се празнува като Международен ден на слепите хора.

1504 година
Роден е Филип I Великодушни - ландграф на Хесен (1509 г.-1567 г.), създател на Марбурския университет, водач на протестантите. Заедно със саксонския курфюрст Йохан Постоянни (1525-1532 г.) основават през 1525 година Торгауския протестантски съюз. Става и един от водачите на зародилия шест години по-късно Шмалкалдерски съюз. По време на Шмалкалдерската война (1546 -47 г.), в борбата при Мюлберг (1547 г.) е покорен от император Карл V. Остава покорен до 1552 година След гибелта му през 1556 година територията на Хесен е разграничена сред неговите четири сина.

1312 година
Роден е Едуард III – крал на Англия (1327-1377 г.).
Едуард III е един от най-изявените монарси на Английското кралство през Средновековието. 50- годишното му ръководство се откроява с възвръщането на кралския престиж, изгубен при Едуард II, негов татко и предходник на престола. Неговата концепция е да трансформира Англия в най-мощната военна мощ в Европа. Управлението на Едуард II се свързва с раждането на британската нация. Kоронясан e на 14 годишна възраст, като в началото управлявал с регентство, само че на 17 към този момент бил единовластен общественик.
През 1337 година предявява искания към френския трон, с което поставя началото на “Стогодишната война ”, която се развива с огромен триумф за Англия.
По негово време се следи забележителен напредък на законодателното дело и в парламентарното ръководство.

354 година
В Тагаста, Нумидия е роден Свети Аврелий Августин (Augustinus)– римски християнски публицист, прочут като Св. Августин или Августин Блажени; един от отците на Западната църква; наименуван “доктор на Църквата ”. След като приключва образованието си, работи като учител по реторика. В интервала 373-382 година е почитател на сектата на манихеите. След къс престой в Рим (383 г.) се реалокира в Медиолан (днес Милано), където учи неоплатонизма и попада под въздействието на свещеник Амвросий, вследствие на което приема кръщение в навечерието на Коледа (387 г.). Завръща се в Африка и през 391 година е ръкоположен за духовник, а през 395 година – за свещеник на Ипон. Налага се като всекидневен водач на Северно-африканската черква. Развива богословските си възгледи в спор с ересите на донатистите, пелагианите и манихеите. За разлика от донатистите, поддържа тезата за универсалната задача на Християнската черква, която е общественост освен от светци, а смесено тяло, в което светците съжителстват с грешниците. Тъй като умерената му политика против донатистите не дава упования резултат, търси поддръжката на светската власт. Според личните му думи съчиненията му обгръщат 93 трактата, проповеди и писма: “За божия град ” (De civitate Dei; 412-426 г.), “Изповеди ” (Confessiones; ок. 400 г.), “За Троицата ” (De trinitate; 400-416 г.), “За християнското обучение ” (De doctrina christiana; 397-426 г.), “За дословното пояснение на Битие ” (De Genesiach litteram; 401-415 г.) и доста други Умира на 28 август 430 година в Ипон Регий, Нумидия.

На тази дата умират :

1956 година
Умира Ян Лукасевич - полски мъдрец логик, член на Полската АН (1937 г.); професор (от 1906 г.). Роден е на 21 декември 1878 година в Лвов. Преподавател в университетите в Лвов (1906-1915 г.) и Варшава (1915-1939 г.). След I международна война е член на Кралската ирландска академия в Дъблин. Работи в региона на логическите проблеми на индукцията и причинността и върху логическите учредения на теорията на вероятностите. Построява първата система на многозначната логичност, а с нейна помощ - система на модалната логичност. Разработва автентичен език за формализация на логическите и математическите изрази (т. нар. безскобна символика на Лукасевич). Философските му възгледи са позитивистки.

1868 година
В Паси, покрай Париж умира Джоакино Антонио Росини – италиански композитор. Роден е на 29 февруари 1792 година Произхожда от фамилията на градски оркестрант и певица от пътуваща натрупа. През 1806 година стартира да работи като корепетитор, клавесинист, диригент, хормайстор на оперна натрупа. На 14-годишна възраст постъпва в музикален колеж, който приключва през 1810 година Тогава се появява и първата му опера. Сериозно въздействие върху образуването му като музикант имат Хайдн и Моцарт. През 1816 година се появява популярната му опера " Севилският бръснар ", сложена в Рим. По-късно основава лирико-комичните опери " Пепеляшка " (1817 г.), " Крадливата сврака " (1817 г.). Характерни за оперите на Росини са красивата и мелодична музика и потреблението на нови музикално-драматични форми. От 1824 година е шеф на Италианския спектакъл в Париж. В Париж основава доста нови опери: " Граф Ори " (1828 г.), " Вилхелм Тел " (1829 г.), преработва някои от предходните си опери. " Вилхелм Тел " е последната му опера. Изкуството на Росини е надълбоко реалистично. Музиката му се отличава с рядко мелодично благосъстояние и е тясно обвързвана с националните мелодии и битовите музикални жанрове. Тънкият съразмерен език на творбите му и тяхната оркестровка изпреварват достиженията на неговите съвременници и по-късни почитатели романтици. Особено високо майсторство доближава в оперните ансамбли. Открива нова ера във вокалното изкуство. Строго лимитира произвола на солистите и в това време доста фино употребява виртуозните благоприятни условия на гласовете им.

1359 година
Умира Иван ІІ Иванович Красиви – съветски княз, втори наследник на Иван I Данилович Калита, татко на Дмитрий Иванович Донски. Роден е на 30 март 1326 година След гибелта на брат си Семьон Горди - популярен княз на Москва и Владимир (от 1353 г.), отстоява правото си върху великокняжеския трон в битката със суздалско-нижнигородския княз Константин Василевич. Продължава политиката на татко си и брат си за сливане на съветските земи.

1093 година
В борба с англичаните е погубен кралят на Шотландия Малкълм III, станал първообраз на основния воин в нещастието “Макбет ”на Шекспир.
Малкълм ІІІ Кенмор е крал на Шотландия в интервала 1057-1093 година Малкълм ІІІ е наследник на Дънкан І, правоприемник на Макбет. Нужни са му няколко години след гибелта на Макбет, с цел да възвърне териториите на кралството до границите от времето на ръководството на татко му. Ок. 1068 година Едгар Атлинг, кандидат за британския трон, намира леговище при Малкълм, който скоро се дами за сестрата на Едгор, Маргарет.
От името на Едгар Малкълм нахлува в Северна Авглия, само че през 1072 година Уилям І Английски атакува Шотландия, което принуждава Малкълм да подпише мир. По времето на ръководството на Уилям ІІ Едгар и Малкълм стартират нападения в Англия през 1091 година, само че Уилям ги възпира и ги принуждава да заплащат налог. Малкълм е погубен в Алнуик по време на поредото си нахлуване в Англия.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР