София. Премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в

...
София. Премиерът Бойко Борисов посрещна германския канцлер Ангела Меркел в
Коментари Харесай

Канцлерът Ангела Меркел застана зад България за влизане в Шенген и изрази големи очаквания от европредседателството

София. Премиерът Бойко Борисов посрещна немския канцлер Ангела Меркел в София. Меркел дойде на работно посещаване в България по покана на българския министър-председател. При срещата си двамата разискаха целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и настоящи политически тематики.
На взаимна конференция канцлерът Ангела Меркел застана зад България за влизане в Шенген и изрази огромни упования от европредседателството. Тя съобщи, че Германия споделя задачите на страната ни и благодари на Борисов за сърдечния банкет в София. Според нея българското държавно управление е чудесно квалифицирано. „ Мотото „ Съединението прави силата “ е тъкмо това, от което има потребност Европейски Съюз “, съобщи Меркел и благодари на България за метода, по който пази външната граница. Според канцлера положителният живот в мирна Европа се нуждае и от присъединяване на Западните Балкани, от това те да получат европейска вероятност. По отношение на съдействието с Турция и въпросите за миграцията, тя означи, че България ще продължи работата по досието за общата европейска политика в региона на убежището. „ Фронтекс " поддържа България, Германия поддържа България с думи и каузи, главната работа обаче би трябвало да бъде свършена тук, за което желая да ти благодаря ", обърна се тя към премиера Борисов. Меркел приветства концепцията на България да построи във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ в Европейския съюз.
Канцлерът съобщи, че не може да каже съответна дата, само че в най-скоро време, последователно и на стадии, ще стартират да се вкарват разпоредбите на Шенгенското пространство, преди всичко по летищата. Тя призна, че от дълго време се разисква присъединението на България към Шенген и се виждат напъните на страната ни. По отношение на евроинтеграцията на Западните Балкани, тя регистрира, че Германия вижда вероятност за присъединението им. „ За нас е значимо това присъединение да стане на основа на извършване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим договаряния, само че съответната държа би трябвало да покаже резултати “, добави още канцлерът на Германия.
В отговор на въпрос за интензивността ѝ във външната политика на фона на договарянията за сформиране на устойчиво държавно управление във вътрешнополитически проект, тя посочи, че изчакват конгреса на Социалдемократическата партия и се надяват да стартират диалози за коалиция и за основаване на устойчиво държавно управление. Тя акцентира, че се пробва да извършва по най-хубавия вероятен метод ежедневните си отговорности и паралелно с това да работи за основаването на устойчиво държавно управление в Германия.
Според канцлера Ангела Меркел среща сред Турция и Европейски Съюз във Варна би била единствено за положително за всички. Той изрази насладата си, че във Варна ще има среща сред министър-председателя на България, ръководителите на Европейска комисия, на Екологичен потенциал. Според нея тази среща е добър късмет да се приказва и с турския президент за всички въпроси, които ги вълнуват.
От своя страна българският министър председател Бойко Борисов означи, че същински се надява, че положителният другар на България Мартин Шулц и техният конгрес ще вземат това решение и оптимално бързо ще се направи държавно управление в Германия. „ Знам отношението на Мартин Шулц към България и едва ли ще остане афектиран, че канцлерът Ангела Меркел е пристигнала да ни види. И той би пристигнал да ни види сигурно “, добави Борисов и акцентира, че е най-щастлив от това, че Европейски Съюз води мирна, добросъседска политика. Българският министър председател благодари за поддръжката по отношение на газовия хъб „ Балкан “, както и за поддръжката за опазването на границата. „ Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава Европейски Съюз отпусна за границата. Благодаря и за служителите на реда и ФРОНТЕКС, които взаимно с нас охраняват Шенгенската външна граница на Европейски Съюз “, добави той.
Според него по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и през днешния ден. Борисов посочи, че доста разчита на визитата на холандския министър председател Марк Рюте на 6 февруари, тъй като Холандия най-гласно е изразила несъгласието си България и Румъния да са в Шенген. „ Да има опция неговите специалисти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където желаят “, съобщи Бойко Борисов и добави, че ще им бъде обезпечен цялостен достъп до където пожелаят да отидат по желание. „ След като проведа диалога с него, както Ангела сподели, тогава ще повеждам и диалози с нея “, сподели още той.
Според него България не е никакъв риск за еврозоната и пътят на страната ни за чакалнята е отворен. По думите му колкото за еврозоната и някогашният министър на финансите Волфганг Шойбле, и канцлерът Ангела Меркел знаят, че България е една от най-дисциплинираните страни в Европейски Съюз. „ Имаме най-нисък външен дълг, нулев бюджетен недостиг, бюджетен остатък, голям фискален запас, златен запас в Централната банка, растеж на стопанската система 4%, 6% безработица, нулева инфлация, покачват се с по 10-12 % приходите по Евростат “, изясни Борисов. „ Разбира се желаеме още доста и по-бързо, уверен съм, че и това ще се направи. България не е никакъв проблем, никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен. Това е дело на Европейската централна банка (ЕЦБ), само че ние домашното, както споделя, сме си го написали. Въпрос на решение на ЕЦБ “, сподели още министър-председателят.
Борисов посочи, че с ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни, с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителя на Европейски Съюз Доналд Туск, както и с турския президент Реджеп Ердоган са провели диалози. „ Непрекъснато има искания от страна на Турция към Европейски Съюз, че не е изплатено заплащането още по първото съглашение за мигрантите, по тази причина което сме е споразумели. Знаем и за тежките отношение насложени през последната година и половина сред доста от огромните европейски страни и Турция. Едната такава буферна среща във Варна би била единствено за положително за всички нас “, сподели Борисов.
На въпрос дали канцлерът на Германия ще поддържа позицията на българския министър председател във връзка с кохезионната политика след Брекзит, Борисов отговори: „ Мога да изтъквам канцлера Меркел на въпроса по тази тематика - работи ли добре кохезионната политика. Казах, всичко хубаво, каквото сме създали – жп линии, метро, автомагистрали, конкурентоспособност, просветителна инфраструктура, екология, го изискуем на кохезионните фондове. И тя сподели - тогава би трябвало да остане “.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР