София. Премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател

...
София. Премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател
Коментари Харесай

София: В града ще се състои премиера на най-новата книга на испанския полярник и писател Хавиер Качо „Аз, Фрам”

София. Премиера на най-новата книга на испанския полярник и публицист Хавиер Качо „ Аз, Фрам ” ще се състои на 11 май 2019 година от 14.00 часа в София Тех Парк, постройката на Иновационен конгрес „ Джон Атанасов ”, зала Нетера Космос. Това оповестиха от Българския антарктически институт . Авторът персонално ще опише на българската аудитория за най-прочутия транспортен съд в историята на полярните проучвания и за своите срещи с него. Събитието ще е по време на Софийския фестивал на науката и се провежда със съдействието на Британския съвет, Институт Сервантес, Българския антарктически институт, Асоциацията на младите полярни откриватели и Издателство „ Парадигма ”. Премиерата ще е на испански език с превод на български.
„ Фрам ” е именит транспортен съд от времето на великите полярни проучвания в края на ХІХ и началото на ХХ век. Специално планиран през 1892 година от Фритьоф Нансен, той устоява на най-нечовешките условия за навигация, на смъртоносната прегръдка на ледовете в Арктика и на Антарктида, на гнева на естествените стихии и е единственият, който стига незасегнат най-близо и до Северния, и до Южния полюс. Хората, които са го управлявали, са едни от най-смелите и умни мъже в света, популяризирали родината си Норвегия и обезсмъртили имената си: основателят му Фритьоф Нансен, Ото Свердруп и покорителят на Южния полюс Руал Амундсен.
Корабът е основен воин и повествовател в книгата „ Аз, Фрам ”. Той споделя тестванията на своите пасажери, техния възторг, фантазиите им, страховете им, бойния им дух. Историческите събития са показани от неговата позиция, която е доста човешка, братска и от време на време бащинска.
За книгата от проф. Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт и началник на българските полярни експедиции:
„ Вятърът свиреше безумно и дребната ни къщичка се люшкаше като дилижанс. Изведнъж вратата се отвори и вътре връхлетя Хави, или по-точно Хавиер Качо, пълководец на прилежащата испанска база „ Хуан Карлос I ”. „ Приятели, бързо стягайте багажа - и на лодката, корабът е в залива. " Флагманът на полярната испанска армада „ Есперидес ” беше наш дом по пътя от Южна Америка до Антарктида и без него нито България, нито Испания биха могли да изследват Ледения континент.
Благодарение на кораба „ Фрам ” и, несъмнено, на неговите капитани Нансен, Свердруп и Амундсен, дребната и бедна при започване на XX век Норвегия написа история в проучването на Арктика и Антарктика.
Прочетете книгата на огромния другар на България Хавиер Качо. Тя ще ви придвижи в една героична ера, изпълнена с велики открития и всеотдайност в името на науката. "
Хавиер Качо е испански полярник, академик и публицист, чиято кариера повече от четвърт век е обвързвана с Антарктида. Той е член на Първата испанска научна експедиция до Ледения континент през 1986 година, от този момент взе участие в още пет научни експедиции, изследвайки разрушаването на озоновия пласт над Антарктида. През последните три от тях е пълководец на испанската полярна база „ Хуан Карлос I “, която се намира наоколо до българската база „ Св. Климент Охридски ”.
В резултат на многогодишните си изследвания Качо написва книгите „ Антарктида: озоновата дупка ”, „ Амундсен – Скот: двубой на Антарктида “, „ Шакълтън, несломимият “, „ Нансен, маестрото на полярните проучвания ”, както и детския разказ „ Приключенията на Пити на Антарктида ”.
„ Аз, Фрам ” е третата книга на Хавиер Качо, която е преведена на български език, след „ Приключенията на Пити на Антарктида ” (Университетско издателство „ Св. Кл. Охридски ”, 2007) и „ Амундсен – Скот: двубой на Антарктида “(изд. „ Сиела ”, 2011).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР