София. Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков

...
София. Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков
Коментари Харесай

Българската сметна палата ще обучава македонската на одит по туининг проект, финансиран от ЕС

София. Председателят на Сметната палата на Република България Цветан Цветков и Генералният инспектор на Върховната одитна институция на Република Хърватия Иван Клешич подписаха съглашение за основаването на консорциум сред двете институции. Това оповестиха от пресцентъра на Сметната палата . Консорциумът ще извършва дейностите по финансиран от Европейски Съюз туининг план MK 13 IPA FI 01 17 R „ По-нататъшно възстановяване на административния потенциал и успеваемостта на външния одит на Сметната палата “, посредством който Върховната одитна институция на Македония ще бъде обучавана да усъвършенства административния си потенциал и да увеличи успеваемостта на одитите си.
Република Македония избра началник на плана да е българската Сметна палата, а в осъществяването на дейностите по него – да бъде подпомагана от хърватската Сметна палата. Така за първи път българска администрация завоюва да бъде началник на туининг план със средства от Европейски Съюз.
Българските и хърватските висши инспектори като сътрудници по него потвърдиха подготвеност да обединят напъните си и планът да бъде приключен за 21 месеца. Стойността му е 1,4 млн. евро. За напредъка и осъществяването на плана българската Сметна палата ще рапортува на Европейската комисия.
Г-н Цветан Цветков акцентира, че се радва за взаимната работа с хърватската Сметна палата по две аргументи. Първата е, че висшите одитни институции на две страни членки на Европейски Съюз изминаха своя път в развиването и усъвършенстването си, помогнаха на администрациите и развиването на обществения бранш в своите страни, натрупаха опит, познания и умения в одитната активност. Втората, че като съидейници, е време да ги споделят тук на Балканите с Македония и да подкрепят напъните й по пътя към участие в Европейски Съюз.
Г-н Иван Клешич уточни, че е убеден в триумфа на плана, че той е потребен за хърватската, българската и македонската сметни покои.
Областите, в които македонските инспектори ще бъдат обучавани, включват възстановяване на одитната активност и методология в сходство с Международните стандарти на висшите одитни институции, основаване на механизъм за взаимоотношение с Народното събрание, подсилване на потенциала в IT и връзката.
Изпълнението на туининг плана трансформира българската Сметна палата от обучаван в обучител. За институционалното си развиване и подсилване през годините тя реализира разнообразни интернационалните плана с поддръжката на европейски стратегии.
Г-н Цветков напомни на гостите си и нещо любопитно: автоматизираните химикалки, с които в действителност се подписа съглашението, са изобретение на хърватския откривател Славолюб Пенкала (от него идва названието им на английски). А както добре се знае, българинът Джон Атанасов е изобретил първия компютър, предшественик на сегашните компютри, които всички употребяваме. Така с компютъра и писалката в ръка – главните помощни средства на инспектора, се надяваме да предадем своите познания и опит на нашите сътрудници от Република Македония.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР