София. Председателят на ПП АБВ се срещна в Москва с

...
София. Председателят на ПП АБВ се срещна в Москва с
Коментари Харесай

Румен Петков се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в Москва

София.
Председателят на Политическа партия АБВ се срещна в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров. Той показа на министъра концепцията на партията за създаване на Център за балкански проучвания, политики и тактики.
„ Мотивирани сме от това, че през последните години обичайните научно-изследователски звена в района като цяло затихват и на тяхно място пораждат нови динамични структури, които надалеч се разминават в анализите си с обективната реалност. Идеята на центъра е да пра ви непрекъснат мониторинг на сигурността на Балканите, предвид на напреженията - внимание заслужават Сърбия, Косово и Албания. Особен акцент ще бъде подложен на националния въпрос за етническите връзки. За нас е стратегически въпросът за поддръжката на православието и съществени задълбочени проучвания за настъплението на исляма “.
Румен Петков акцентира нуждата от анализиране на политическите процеси и трендове въз основата на справедливи оценки. Общо е визията ни за това, че историята се написа от обстоятелства, а не от обстановка, добави той. Лавров съобщи подготвеност за продължение на диалозите по построяването на балкански проучвателен център.
Петков и Лавров разговаряха за 75-годишнината от успеха във Втората международна война, за обичайно положителните връзки и мощните години в това отношение сред България и Русия. Министър Лавров изпрати „ специфичен привет за президента Първанов и за министър Иво Калфин “.
Петков изрази признателност към министър Лавров за това, че подопечното му ведомство отделя по този начин особено внимание на юбилея – 140 години от установяването на дипломатическите връзки сред България и Русия. Двамата разговаряха за многото исторически юбилеи през последните години, само че се сплотиха към единодушието, че връзките сред двете страни се нуждаят от бъдеще, а това бъдеще има стопански и обществени параметри.
В Москва на разнообразни равнища Румен Петков сложи въпроса нуждата от решение за опцията българските студенти да могат да работят, защото сегашните им студентски визи не разрешават това. От една страна опцията българските студенти да могат да работят в Русия ще направи следването им доста по-привлекателно, от друга – ще бъде в помощ за самите тях и от позиция на обезпечаване на следването им, и от позиция на извличане на професионална подготовка и адаптиране в тази среда, уточни Петков. Той получи уверението, че този въпрос ще бъде решен в най-скоро време.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР