София. Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди

...
София. Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди
Коментари Харесай

Председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов връчи плакет на ръководителя на реставрацията на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул Фикрие Булунмаз

София. Председателят на парламентарната Комисия по просвета и медии Вежди Рашидов връчи плакет на Народното събрание ръководителя на реставрацията на желязната черква „ Св. Стефан “ в Истанбул Фикрие Булунмаз, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Церемонията по връчване на плакета се организира в постройката на Народното събрание. Църквата е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата. Храмът е осветлен на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Тогава постройката, дружно с обзавеждането ѝ костват на българската страна към 1 млн. златни лв.. Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания „ Вагнер “, а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.
Реставрираната черква бе открита тържествено на 7 януари 2018 година от премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. По-рано денем Фикрие Булунмаз бе призната от министър-председателя Бойко Борисов, в границите на която министър председателят изрази признателност за усърдната работа на целия екип, работил по възобновяване на българския храм в достоверен тип.
Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР