София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествена

...
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествена
Коментари Харесай

Председателят на парламента Цвета Караянчева присъства на тържествената литургия в католическия катедрален храм „Успение Богородично“ в София

София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва на тържествена литургия в католическия катедрален храм „ Успение Богородично “ в София, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Префектът на папската конгрегация за Източните църкви кардинал Леонардо Сандри води тържественото свещенодействие, по време на което се извърши каноничното издигане на апостолическата екзархия за католиците от източен ритуал в България в сан на епархия с име „ Софийска епархия Свети Йоан XXIII за католиците от византийско-славянски ритуал в България “.
Папа Франциск въздигна новата епархия на 11 октомври 2019 година, когато Католическата черква отбелязва литургичния празник на Св. Йоан XXIII. За първи епархиен свещеник папата назначи Негово Преосвещенство Христо Пройков.

По време на тържествената литургия през днешния ден беше обществено прочетена и оповестена папската була на латински и български и беше интронизиран новият епархиен епископ, като беше възкачен на владишкия престол и му беше връчен епископския скиптър, т.е. знаците на ръководството, което поема.

Новата софийска източно-католическа епархия Св. Йоан XXIII е правоприемник на акта на присъединение към католическата черква, осъществен от група видни българи в Цариград през 1860 година в хода на битките за българска църковна самостоятелност. През 1925 година папата изпраща монсеньор Анджело Ронкали да възвърне и сътвори подобаваща за новата конюнктура църковна конструкция за български католици от източен ритуал. Така през 1926 година е учредена Апостолическата екзархия, която през днешния ден получава статут на Епархия. Създателят на Апостолическата екзархия монсеньор Ронкали е определен в средата на предишния век за папа и приема името Йоан XXIII, а през 2014 година е канонизиран за светец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР