София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена

...
София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, посветена на големия български поет и революционер Христо Ботев

София. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри галерия, отдадена на огромния български стихотворец и бунтовник Христо Ботев. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . Експозицията съдържа картини от фонда на Художествена изложба „ Иван Фунев ” – Враца и показва едни от най-бележитите творби на актуалното ни изкуство, които отразяват историческите битки на българския народ за национално избавление.
Има персони, които идват на този свят със знаците на своята съдба, и Христо Ботев е един от тях, означи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и добави, че изложбата е отдадена на един от най-големите български национални герои, трансформирал се в мяра на човешко достолепие. По думите й показаните произведения влияят по необикновен и друг метод със своя мощен родолюбив и прочувствен заряд, отразен в творбите на генерации български художници. Творбата „ Първият брой на Будилник “ на Добри Добрев демонстрира силата на Христо Ботев като журналист, а „ И ний сме дали нещо на света “ на Йоан Левиев, показва Ботев измежду известни международни имена на литературата и революцията, акцентира ръководителят на Народното събрание.
Председателят на Общонародна фондация „ Христо Ботйов ” Боян Ботйов означи, че картините са мостри на изобразителното изкуство, в които всеки българин може да открие същинския Ботев. " Произведенията пресъздават неговата дълбока психика и талантливост като създател и герой за национална независимост ", съобщи Боян Ботйов.
Сред картините, включени в експозицията, са още „ Ботево евангелие “ на Пламен Вълчев, „ Притча “ на Вълчан Петров, „ Христо Ботев и Васил Левски във ветрената мелница “ на Никола Вълчев, „ Символ верую Галац 1876 година “ на Сюлейман Сеферов, „ Лобната канара “ на проф. Александър Поплилов и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР