София. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

...
София. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред
Коментари Харесай

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна с главния прокурор на Бавария Рейнард Рьотле

София. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна през днешния ден в Народното събрание с основния прокурор на Бавария Рейнард Рьотле. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание . На диалога участваха и старши прокурорите Клаус Рухланд и Йоахим Етенхофер, както и заместител основният прокурор на България Ася Петрова. Немската делегация е на тридневно работно посещаване у нас.
„ Ние постоянно сме възприемали Бавария като наш сътрудник и за нас е доста значимо това партньорство във всички области да продължи “, съобщи Цветан Цветанов. Той посочи, че още от времето, през което е бил вътрешен министър, фрагменти на министерството са били пращани на образования в Бавария, което е асъдействало извънредно доста за построяването на техния потенциал.
Цветан Цветанов показа с гостите от Бавария, че откакто Бойко Борисов е станал министър председател, са били основани профилирани съдилища и профилирана прокуратура. „ По-късно направихме и законови промени, с които разширихме техните пълномощия и те към този момент имат опция да проверяват корупция по високите етажи на властта “, добави той. „ Предстои второто четене на Закона за киберсигурността и на Закона за отбрана на персоналните данни. Всяка една смяна, която сме правили в Наказателен кодекс, е съгласувана с българската прокуратура и с представителите на правосъдната власт, а те от своя страна постоянно са участвали на дебатите в българския парламент, съпътстващи приемането на законодателството “, уточни ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. „ Бе основана и Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), която е приемник на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) “, сподели още той.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред акцентира, че от първия мандат на държавното управление на Бойко Борисов има ясна воля за битка с проведената престъпност, контрабандата и корупцията. „ Заедно с прокуратурата имахме знакови каузи против групи за отвличания и поръчкови убийства, които завършиха с доживотни присъди без право на подмяна. Много огромна заслуга тогава имаше и сегашният зам.-главен прокурор Ася Петрова “, означи той.
Цветан Цветанов разяснява, че, с цел да се осъществят всички цели на страната в правораздавателната и правоохранителната система, е нужна политическа непоклатимост. „ Сериозно тестване за всички нас е ИДИЛ. Според данните на Европол доброволните бойци на ИДИЛ от Европейски Съюз са 5000. За да се оправим с тази заплаха е нужна сериозна съгласуваност сред службите “, изясни той. По думите на ръководителя на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Европейски Съюз би трябвало да продължи да употребява Англия като един от главните снабдители на оперативна информация даже след Брекзит.
„ За да се пребори корупцията е належащо всички структури да работят в тясно съдействие. Без положителната законодателна основа обаче битката с корупцията и проведената престъпност няма по какъв начин да се завоюва “, изясни на собствен ред основният прокурор на Бавария Рейнард Рьотле. Той се съгласи с думите на Цветан Цветанов, че в битката с тероризма основен е обменът на информация. „ Напълно съм склонен с Вас, че след излизането на Англия не би трябвало да губим нашите положителни контакти с тях “, сподели Рейнард Рьотле.
В края на диалога Цветан Цветанов подари на Рьотле почетен плакет с логото на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и на Народното събрание. От своя страна основният прокурор на Бавария подари на Цветанов порцеланов лъв – знак на Бавария.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР