София. Председателството за нас, българите, не е просто ротация, не

...
София. Председателството за нас, българите, не е просто ротация, не
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Председателството на Съвета на ЕС за нас е въпрос на чест

София. Председателството за нас, българите, не е просто ротация, не е просто излизане от прожекторите, а е въпрос на чест, на сбъдната фантазия. Надявам се довечера всички да усетят парченце от нашия дух, светоусещане, гений. Убеден съм, че всички меломани ще почувстват естетическа приятност, ще си тръгнат одухотворени от залата. На добър час на Българското председателство за по-добри дни на обединена Европа. Това сподели министърът на културата Боил Банов по време на формалното разкриване на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . На концерта в центъра за изкуства „ Бозар ” участваха министър председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, задгранични и български културни дейци.
Приветствия насочиха министър-председателят Бойко Борисов, президентът Румен Радев, министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова и генералният шеф на „ Бозар ” Пол Дюжарден.
Програмата на концерта включваше емблематични творби от българската класика и фолклор и от европейската музика, показани от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор „ Ваня Монева ” с диригент Ваня Монева и със специфичното присъединяване на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов. В зала „ Henry le Boeuf Theatre ” прозвучаха „ Увертюра “ на Веселин Стоянов, „ Корени “ на Александър Текелиев, четири арии от знакови опери на Верди, един от най-красивите концерти за пиано и оркестър в европейската класика - no. 2, op. 21 от Фредерик Шопен и българските национални песни „ Полегнала е Тудора “ и „ Бре, Петрунко “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР