София. Председателството ни на Съвета на Европа започна малко по-трудно,

...
София. Председателството ни на Съвета на Европа започна малко по-трудно,
Коментари Харесай

Георги Първанов, АБВ: България има нужда от големите си енергийни проекти, това вече го осъзнават дори и най-острите им критици

София. Председателството ни на Съвета на Европа стартира малко по-трудно, по-мудно и аз даже чаках да има най-после просто някакви общоприети, шаблонни документи. Слава Богу обаче, видяхме европейска вероятност за някои от нашите западни съседки и това единствено може да ни радва. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия създателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, оповестиха от пресцентъра на партията . Попитан за коментар във връзка с вероятностите, съответно на прилежаща Македония и дали нашата западна съседка гледа по-смело към присъединението си към НАТО и Европейски Съюз, той уточни: „ Можем да кажем, че това е по този начин поради компромисите на София, тъй като най-голямата сметка за възможното участие на Македония в НАТО и Европейски Съюз я заплати София. Приемането на тази формула „ Северна Македония “ напълно устройва Гърция, тъй като снема македонските искания към античната история, само че не снема претенциите към актуалната история. Ще изчакаме въпреки всичко датата втори август, само че уви, чакам отново да има искания към българската история. Т.е. нашият проблем не е решен “.
„ Преди време ние от АБВ реагирахме с една остра декларация, тъй като по този начин както предпоследното предложение за име „ Илинденска Македония “ беше откровена рекламация към историята, която е обща, несъмнено, по този начин и името „ Северна Македония “ съдържа искания към Пиринския край. Имам своите терзания, че по този начин както досега не стана дума за снемане на претенциите към България, по този начин тези искания ще бъдат продължени и развити. Миналата година бяхме очевидци на нещо сходно, когато се отбелязваше 2 август – Илинден. В наличието на българската делегация министър председателят Заев изчете един поменик на участници, ангажирани в Илинденското въстание, в градежа на нова Македония и там нямаше българи. Т.е. тази борба за историята допускам, че ще продължи “.
По време на изявлението Георги Първанов бе свикан за геополитически разбор, както и за оценка на положението на Европейския съюз в светлината на идните следващата година евроизбори. По думите му обединена Европа страда от липса на водачи. „ В Европа има радикализиране и то е резултат от нещо, което следя към този момент години наред, това е слабостта на европейските водачи. Аз, да вземем за пример, помня един Юнкер, който беше пример на европейският водач. Сега го виждам в една напълно друга светлина, която дори не желая да разясня. Сега той не е просто различен човек, той е израз на слабостта на Европа. Нали го видяхме във Варна, когато беше срещата с Турция, още тогава подметнах, въпреки внимателно, сходна оценка. Сега го видяхме и на един различен конгрес. Но не е нужно да персонифицираме. Затова обаче виждаме един Тръмп, който идва и раздава задания, удря по масата. От другата страна виждаме Китай, който идва с лидерска рекламация на Балканите, само че подплатена с съответни капиталови планове. Ето това е огромната разлика сред Европа и Съединени американски щати от едната страна и от другата - Китай. На този декор президентът Тръмп сподели нещо още по-крайно, че желае да се спре „ Северен поток “, тъй като бил нездравословен. Аз запитвам, а какво предлага американската страна? Ако предлага нещо по-добро от Северен или Южен поток добре, тогава можем да разсъждаваме. Но в случай че няма сурогат стопански, стратегически, то тогава такива реплики звучат неуместно “.
Във връзка с тематиката Първанов разяснява и настояванията на Доналд Тръмп страните в НАТО да усилят разноските си за въоръжение. „ Що се отнася до четирите %. Това е политическо изхвърляне. Разбира се, би трябвало да се заделят повече запаси, само че за мен по-важното е друго. Къде са корените на тероризма, на новите провокации, от къде потегли всичко? Тази „ Арабска прлет “, тези военни удари, за които някой смятаха, че носят народна власт. Донесоха ли народна власт в Ирак, в Афганистан, в половината от страните от арабския свят – не. По-скоро в противен случай. Разбуниха нещата и отвориха доста по-широк фронт на тероризма. Затова в този момент стои въпроса, тези пари, които ще се заделят допълнително, защо ще се дават? За мен е изключително значимо това да са пари, които да се дават за средства, противодействащи на тероризма “.
По отношение на политическата конюнктура в България Георги Първанов уточни, че тя също е белязана от неналичието на качествено водачество и непрестанни борби, които не водят до позитивни резултати за страната ни. „ Това не е градивна конюнктура. Вътре, в самите ръководещи, да вземем за пример виждам толкоз доста разлики, че не ми е ясно какво ги сплотява, с изключение на интереса. Не знам до по кое време това може да продължава. Виждам и едни връзки сред ръководещи и съпротива, в които не се ражда нищо национално значимо. Те се карат безусловно за всичко “.
В умозаключение създателят на АБВ бе свикан за мнение и по огромните енергийни планове на България. „ Последните събития по-скоро потвърдиха правилността на тактиката за нуждата от огромните енергийни планове и обстоятелството, че по този начин наречения „ Голям шлем “ е най-хубавото капиталово решение, което сме имали за всички години на прехода, с тези над 20 милиарда, които можехме да влагаме в стопанската система ни. Фактът, че нашите първи държавници бяха в Москва е положителен. Не бих правил спекулации на тематиката кой е бил по-добре признат. Важното е, че това е късмет тези планове да се деблокират. И тъй като в медиите прочетох доста гръмки заглавия, ще кажа, че по-скоро нещо непретенциозно може да се случи. От газопровода „ Южен поток “ остана може би една тръба и то при положително предпочитание освен от страна на Русия, само че и от Турция. Що се отнася до АЕЦ „ Белене “ там обстановката е много по-сложна, тъй като с изключение на китайците, които най-често се спрягат като евентуален вложител, към този момент става дума и за французите, а несъмнено мъчно ще минем и без руснаците. Но това е към този момент работа на способените експертни звена. Най-важното в действителност е, че в България, всички тези, които отричаха тотално, остро по този начин наречения „ Голям шлем “, към този момент узряха до мисълта, че на нас нещо такова ни би трябвало, тъй като българската стопанска система би трябвало да се развива в ново качество и тъй като това в действителност е късмет да развиваме високотехнологична стопанска система. А не да сме обслужващия личен състав на Европа “, разяснява Георги Първанов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР