София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
София. Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови инструменти

София. Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности, като с предлаганите промени се вкарват ограничения по използването на Регламент (ЕС) № 909/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година за възстановяване на сетълмента на скъпи бумаги в Европейския съюз и за централните депозитари на скъпи бумаги, както и за изменение на наставления 98/26/ЕО и 2014/65/ЕС и Регламент (ЕС) № 236/2012 (Регламент (ЕС) № 909/2014), с който европейското законодателство регламентира сетълмента на безналични скъпи бумаги и активността на централните депозитари на скъпи бумаги. Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа .
Сред ограниченията са: ограничения, посредством които да бъде обезпечена непрекъснатост на активността на централните депозитари на скъпи книжа; условие централните депозитари на скъпи бумаги да изготвят и поддържат проект за възстановяване; съответни административно- наказателни разпореждания и други ограничения във връзка с лица, виновни за нарушавания на наредбите на цитираните регламенти.
Направени са и промени в Закона за кредитните институции, посредством които се показват ясно пълномощията на Българската национална банка по реализирането на контрол в избраните от Регламент (ЕС) № 909/2014 случаи.
Във връзка с Регламент (ЕС) № 909/2014 се променя и Законът за общественото предложение на скъпи бумаги (ЗППЦК). Към сегашния миг статутът и активността на „ Централен депозитар ” АД са уредени в този закон, като частноправен индивид, основан със закон, с държавно присъединяване в капитала и корпоративната организация на институцията в лицето на Министерството на финансите. Промените целят да уредят нормативното обособяване на функционалността по водене на централен указател на безналичните скъпи бумаги от активността на централен депозитар на скъпи бумаги, осъществявани от „ Централен депозитар ” АД, с което ще бъде реализирана правна сигурност на тези публични връзки. Създава се централен указател на скъпи бумаги, воден от „ Централен депозитар ” АД, в който се вписват безналични скъпи бумаги, издадени от сдружения със седалище в Република България, както и от емитенти, чиито скъпи бумаги са издадени според законодателството на Република България.
Със законопроекта се отстраняват и пропуски при транспонирането на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година по отношение на пазарите на финансови принадлежности и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 2011/61/ЕС (Директива 2014/65/ЕС). Предложени са и ограничения, ориентирани към премахване на установени непълноти в правната уредба на института на обвързания сътрудник, и се вкарват разпореждания за условията при предлагането на структурирани депозити от страна на капиталовите медиатори и банките, както и се регламентират съответни надзорни и мониторингови пълномощия на Комисията за финансов контрол и Българската национална банка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР