София. Правителството одобри позицията на България за участие в редовното

...
София. Правителството одобри позицията на България за участие в редовното
Коментари Харесай

Одобрена е българската позиция за заседанието на Европейския съвет, на което страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов

София. Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Европейския съвет, което ще се организира на 22 и 23 юни в Брюксел. На него страната ни ще бъде показана от министър-председателя Бойко Борисов.Това оповестиха от държавната осведомителна работа.
Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще одобряват изводи, отдадени на тематиките „ Сигурност и защита “, „ Работни места, напредък и конкурентоспособност ”, „ Миграция ”, „ Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата ”, „ Дигитална Европа “ и „ Външни връзки ”.
България като външна граница на Европейски Съюз поредно отстоява позицията, че страните членки на първа линия следва да разполагат с цялата налична информация по отношение на обещано лице, което ще разреши сполучливото му определяне и предприемане на следващи дейности. България ще упорства за дейно използване на изчерпателен набор от ограничения в региона на миграцията и отбраната на външните граници, който включва: продължение на поддръжката за страните на предна линия; спазване поредното и цялостно използване на взаимното изказване на Европейски Съюз - Турция от 18 март 2016 г.; обезпечаване осъществяването на съществуващите реадмисионни съглашения с трети страни и подписване на нови при необходимост; осъществяване на Партньорската рамка за съдействие с предпочитани трети страни и разширение на географския й обсег отвън африканския континент; дейно използване на правилата за отговорност и взаимност. България ще призове за по-нататъшно насърчаване на нужните структури с оглед използване на по-ефективни ограничения за битка с радикализацията, в това число във връзка с разпространяването на радикализиращо наличие в интернет. Ще подкрепим задълбочаването на интеграционните процеси в региона на европейската защита, учредено на Глобалната тактика на Европейски Съюз за външна политика и сигурност, което не би трябвало да дублира компетенциите на НАТО и водещата му роля в груповата защита на Европа. По тематиката „ Работни места, напредък и конкурентоспособност ” България ще изрази поддръжка за поетите задължения от страна на Европейски Съюз за задълбочаване на Единния пазар и определяне на свободна и обективна търговия, която ще способства за повишение на икономическия напредък, просперитета и конкурентоспособността на Съюза.
Европейският съвет ще организира съвещание и във формат ЕС-27 по отношение на отдръпването на Обединеното кралство от Европейския съюз. Ще бъде осъществен обзор на настоящото положение на договарянията по Брекзит, като ще бъде доказан мандатът за водене на договаряния, чиято основа са политическите насоки, одобрени от Европейския съвет (чл. 50) на 29 април и преговорните наставления, утвърдени от Съвет „ Общи въпроси ” (чл. 50) на 22 май 2017 година България ще удостовери позицията си, че преговорният мандат съответно отразява задачата, която си слага Съюза в идните договаряния, а точно – отбраната на ползите на Европейски Съюз и неговите жители. България поддържа издигането на въпросите на добитите права на жителите като първокачествен приоритет, както и воденето на транспарантни и открити към необятната общност договаряния с английската страна.
На 23 юни министър-председателите на Естония, България и Австрия ще показват публично в Брюксел 18-месечната стратегия на Съвета на Европейски Съюз (1 юли 2017 – 31 декември 2018 г.).
Правителството утвърди също българската позиция за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, което ще се организира на 26 юни в Люксембург.
Очаква се отрасловите министри да реализират общ метод по законодателните оферти за енергийната успеваемост, част от пакета „ Чиста сила за всички европейци “. Това ще обезпечи опция за обрисуване на предварителната позиция на Съвета като основа за подготовката за договаряния с Европейския парламент. По искане на испанската и португалската делегации, енергийните министри са приканени да обменят отзиви по настоящото положение на междусистемната съгласуваност и третирането на този въпрос в пакета на Европейска комисия. От страна на Малтийското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде показана информация за развиването на договарянията по останалите законодателни оферти от пакета, свързани с електроенергийния пазарен модел, силата от ВЕИ и ръководството на Енергийния съюз. Очаква се делегацията на Естония да показа работната стратегия на идното Председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Одобрени бяха и резултатите от извършени през май и юни четири съвещания на Съвета на Европейски Съюз.
На 18 май в Малта, по време на неофициалното съвещание на министрите по енергетика, бяха дискутирани тематики, свързани с рамката за енергийната успеваемост на Европейски Съюз до 2030 година и декарбонизация на островите. В първата сесия бяха разисквани законодателните оферти за енергийна успеваемост, част от пакета на Европейска комисия „ Чиста сила за всички европейци “. Втората сесия беше съсредоточена върху провокациите и опциите пред островните страни в прехода им към чиста сила. След сесията държавите-членки, разполагащи с островни територии, и Европейска комисия подписаха политическа декларация за поощряване на потреблението на чиста сила в тези региони.
Неформалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство се организира в интервала 21-23 май в Малта. Държавите-членки разискаха тематиката „ Климатичните промени и водните запаси в Европейски Съюз: зараждащи провокации пред селското стопанство “. Малтийското председателство показва уговорката си да даде подтик на Европейски Съюз по тази тематика, която придобива все по-голямо значение за социално-икономическия живот. Според множеството министри, новата Обща селскостопанска политика би трябвало да отговори на провокациите, свързани с изменението на климата и ръководството на водите.
На съвещанието на Съвета „ Външни работи/Развитие “, извършено на 19 май в Брюксел, беше утвърден текстът на новия Европейски консенсус за развиване. Приети бяха и Заключения за операционализиране на взаимовръзката сред филантропичната активност и съдействието за развиване.
В рамките на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ”, извършен на 8 и 9 юни в Люксембург, министрите на вътрешните работи разискаха предлагането за основаване на Европейска система за оторизиране на пътуванията (ETIAS), законодателните оферти в региона на Шенгенската осведомителна система, настоящата миграционна конюнктура в Европейски Съюз, обезпечаването на оперативната съгласуемост на европейските бази данни. Проведен беше и политически спор в региона на връщането и по законодателните оферти за промяна на общата европейска система за леговище.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР