София. Позицията на президента по въпроса за въгледобива е ясна

...
София. Позицията на президента по въпроса за въгледобива е ясна
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев няма да подкрепи призива на австрийския си колега за прекратяване на добива на въглища

София. Позицията на президента по въпроса за въгледобива е ясна от началото на неговия мандат, в това число и от дейностите на служебното държавно управление, когато служебният министър е защитил ползите на България и е бил осъществен пробив в Европейски Съюз. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който одобри по тяхна самодейност президента на КНСБ Пламен Димитров, президента на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов и представители на управленията на двете синдикални организации.
Румен Радев уточни, че на идната среща за климатичните промени в Катовице чака да бъде повдигната и тематиката за прекратяване на добива на твърди горива в Европейския съюз, само че като държавен глава е отказал да поддържа изпратената до него декларация от Австрия, тъй като не дава отговор на ползите на страната ни. Според него въпросът е задоволително сериозен и значим за България, като от стратегическа позиция той изисква ясна и устойчива визия, тактика с дълготраен небосвод и почтеност от страна на ръководещите във връзка с целия отрасъл. „ Иска явен ангажимент и за развиване на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на метода за разпределение и потребление на студения запас, както и проект в по-далечно бъдеще по какъв метод може да стане преструктурирането на бранша “, акцентира президентът. Той добави, че в тази тенденция следва да бъде търсена помощ и от Европейски Съюз, тъй като има европейски стратегии, в които България не взе участие, а би трябвало да се работи по този начин, че в районите на въгледобива у нас да има благоприятни условия за трудова претовареност в полза на българските миньори и то в дълготраен проект.
По думите на Радев в изпратеното предложение от Министерски съвет за национална позиция на страната ни, която да бъде показана на форума на високо ниво в Катовице, се поддържат решенията на Парижкото съглашение за климата и тяхната реализация, само че отсъства безапелационна национална позиция. „ Затова сме създали различен вид на моето изявление с една доста по-категорична национална позиция и съм го изпратил за координиране в Министерски съвет “, съобщи Радев. Държавният глава прикани синдикалните организации да се срещнат и с двата плана, преди да направи обръщението си на идната среща на високо ниво.
От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че се радва, че двамата генерали (бел. ред. Румен Радев и Бойко Борисов) ще намерят решение за България и ще отстояват единна и твърда позиция по тематиката за въгледобив и енергетика. Той благодари на президента за бързата реакция на молбата на синдикатите за среща. „ Ние сме обнадеждени от думите, които чуваме от него. Ще се срещнем с плана за неговото изявление. Организирахме две протестни акции през тази седмица напълно съзнателно, с цел да можем да покажем както на локално равнище – на цялата общност в Раднево и района, ясната и безапелационна на работещите там. Така и тук, на място пред институциите, сътрудниците от КТ „ Подкрепа “ направиха същата акция “, сподели Димитров.
Той уточни, че диалозите с властта демонстрират угриженост. „ И се радваме, че сме единни и че по тази тематика двамата генерали ще седнат и ще намерят решение за България. Защото всички знаем какви са пълномощията на президента, само че знаем и какво е доверието в него и за това, че въпреки и с лимитирани пълномощия, от време на време човек може да свърши доста повече работа, когато има доверието на хората. За разлика от някои институции, които имат пълномощията, само че не постоянно имат доверие “, съобщи президентът на КНСБ.
Димитров изясни, че упованията по тематиката за въгледобив и енергетика не престават да бъдат отправяни към двамата държавни мъже. „ И съм уверен, че ще има обща, единна и твърда позиция на България, която ще бъде отстоявана и в Катовице, и по-късно. Искаме да не се ожесточават излъчванията към Европейски Съюз и да се откри формулата за въглеродния неутралитет на национално равнище “, съобщи той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР