София. Повечето от земетресенията в Япония се случват поради разрушителната

...
София. Повечето от земетресенията в Япония се случват поради разрушителната
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Силно земетресение е регистрирано източно от японското крайбрежие

София. Повечето от земетресенията в Япония се случват заради разрушителната граница сред плочите – Евроазиатска, Тихоокеанска и плочата на Филипинско море. Това става, когато континентални и океански плочи се сблъскват и по-тежките, по-плътни океански плочи " потъват " под континенталната.
Днес в 17:18 локално време (11:18 бълг. време) източно от японския остров Хонсю е записано земетресение с магнитуд 6.1 и дълбочина на огнището 15 километра. Решенията на Европейския и Американския център съответстват и в локализацията, и в оценката на силата на земетресението. Епицентърът е в Тихия океан, на минимално разстояние от японската суша – префектура Ивате –
към 135 км. Японската метеорологична организация съобщи, че риск от цунами в резултат на земетресението няма. Земетресението е усетено с активност до V степен (масово усещане) в префектури Аомори, Ивате и Мияги, а по-слабо в Акита, Ямагата и Фукушима. Сътресения са усетени даже в Токио, на малко повече от 600 км от епицентъра.
Най-близък епицентър на доста мощно (катастрофално) земетресение от предишното – единствено на 55 км в северна посока от днешния мощен трус, е този на земетресение с магнитуд 8.3, станало през май 1968 година. То е основало разтърсване с оптималната активност от VIII степен в Аомори, префектура Аомори и в Хакодате, префектура Хокайдо. Последствията от него и последвалото го цунами (6 метра) са: погубени 47-52 човешки живота, ранени 281-330. Земетресението е вътреплочово – на контактната област сред Курилската котловина и Японската котловина. То е прекъснало връзките сред островите Хонсю и Хокайдо. Четириетажна постройка на университета в Хакодате е била срутена. В префектура Аомори ж.п. трасета, автомагистрали, водо- и газопроводи, както и доста здания са били развалени.
Епицентърът на гигантското земетресение от 11 март 2011 година, което удари с най-голяма мощ североизточния район Тохоку на остров Хонсю, беше с епицентър на 215 км в юг-югозападна посока от днешния. “Гигантско ”, защото със своята мощ – магнитуд 9.1 – то се подрежда измежду петте най-големи трусове на нашата планета от края на XIX век до през днешния ден. Пред мащаба на следствията от него светът замълча - мощно цунами (10 метра) достигнало чак до африканския континент, изместване на остров Хонсю с 2.4 метра в източна посока, над 13 380 афтершока, близо 15900 мъртви, над 6150 ранени и изчезнали над 2500.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР