София. Потребителската защита е най-ефективна, когато има механизми да бъде

...
София. Потребителската защита е най-ефективна, когато има механизми да бъде
Коментари Харесай

Константин Райков, КЗП: Ускорява се процесът по обезщетяване на потребителите при нелоялни търговски практики

София. Потребителската отбрана е най-ефективна, когато има механизми да бъде обезвъзмезден пострадалият от неточно деяние на даден търговец, разяснява Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в предаването „ Нашият ден - практично ” по БНР, оповестиха от пресцентъра на КЗП . Той добави, че с така наречен Нова договорка за потребителите към този момент в един и същи миг ще бъдат преустановявани нарушаванията и засегнатите от тях ще получават обезщетение. Райков акцентира, че Комисията за отбрана на потребителите е институцията с максимален опит в отбраната на груповите потребителски права, само че към сегашния миг законодателството разрешава на държавния орган, в това число посредством завеждането на групови искове, да способства за премахването на неравноправна уговорка или прекратяването на нелоялна процедура. Обезщетението обаче се търси самостоятелно от всеки обособен консуматор въз основа на правосъдното решение, което нормално е дълъг и тежък развой, а от време на време и много безценен.
С плануваните нови правила в пакета от ограничения на Европейската комисия (New Deal) всичко ще става по едно и също време. " Съществен нов миг е този, че в така наречен „ обстановки на всеобща щета ” ще могат да се обединят огромен брой консуматори, освен на национално, а и на европейско равнище за приемане на компенсации. Когато заведен групов иск е извършен сполучливо в една държава-членка на Европейски Съюз, засегнатите консуматори в друга страна от Съюза ще могат да се употребяват от правосъдното решение ”, изясни Райков. Той уточни, че по подобен метод се форсира процесът по обезщетяване на потребителите и се възвръща справедливостта, защото до този миг фокусът е бил върху налагането на наказания на нарушителя, а обезпечаването на обезщетение на засегнатите консуматори е било оставено на по-заден проект.
„ Понятието „ всеобща щета ” няма легално определение, само че в последните години практиката го е наложила изключително със случаи, при които неточни дейности на търговци са засегнали ползите на голям брой консуматори, в това число на наднационално равнище ", уточни Райков. Той даде образец с мобилен оператор, който може да оперира на територията на няколко страни членки в Европейски Съюз и след сключването на контракт голословно или без да извести клиентите си покачва цената на тарифния проект. Тогава всеки от потребителите е обиден и ползите му са повредени. Райков напомни и така наречен случай „ Дизелгейт ”, при който търговец беше премълчал информация за отделяните от създавани от него коли нездравословни излъчвания в атмосферата и изясни, че това му е излязло много скъпо в Съединени американски щати, само че в Европа е липсвал механизъм, който да обезщети потребителите. „ Този производител си понесе санкциите за нарушаването на законодателството в региона на опазването на околната среда, само че потребителите, които бяха претърпели действителна вреда, не бяха обезщетени ", сподели още той.
Райков удостовери, че една неточна акция за понижение, да вземем за пример, също би могла да бъде прегледана като случай на „ всеобща щета ”. Когато е нарушен групов интерес, без значение дали е на пет индивида или на 500 000 души, би следвало да се употребяват така наречен нови механизми на отбрана.
С цел отбрана ползите на потребителите и все още Комисията преглежда общите условия към типови контракти с естествените монополисти, доставчиците на телекомуникационни, финансови и туристически услуги, брокерите на недвижими парцели и прочие „ Ние насочваме вниманието си към по-актуалните сегменти – където има повече тъжби и сигнали или пък където е обиден в най-голяма степен груповият интерес. При определяне на неравноправна уговорка, ние настояваме пред търговеца да я поправя и отстрани ”, изясни Райков.
Анализират се и контракти с общи условия в браншове, в които покупко-продажбите не са всеобщи, само че са на относително висока стойност. Той уточни образец с търговец на мебели, който е претендирал при претенция потребителят да показа непокътната комерсиалната опаковка. Подобно нещо не се планува по закон в границите на двугодишния гаранционен период и по тази причина тази уговорка е оповестена от КЗП за неравноправна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР